latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:29 | Аутор: СРНА

Суд БиХ потврдио оптужницу за терористичке активности за четири лица

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Хусеина Ердића, Мидхата Траке, Невада Хушидића и Мерима Кесеровића због организовања одласка на ратишта у Сирију и Ирак с циљем придруживања терористичкој организацији "Исламска држава".
Акција "Дамаск" - Фото: СРНА
Акција "Дамаск"Фото: СРНА

Оптужени су за кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Ердић је оптужен да је почетком фебруара ове године организовао, руководио и са њему познатим лицима из Турске договорио да са подручја БиХ организује одлазак Хушидића и Кесеровића на ратиште у Сирију и Ирак с циљем да се придруже терористичкој организацији "Исламска држава".

Траки је стављено на терет да је, по претходном договору са Ердићем, дао Кесеровићу и Хушидићу потребна новчана средства за куповину авионских карата за релацију Сарајево - Истанбул, саопштено је из Суда.

Ова лица ухапсили су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у фебруару у оквиру наставка оперативне акције "Дамаск".

Тада је ухапшено шест особа и претресени су објекти на шест локација на подручју Сарајева, Маглаја, Бужима, Велике Кладуше и Зенице због довођења у везу с тероризмом и финансирањем терористичких активности.

Осумњичени су за финансирање терористичких активности, јавно подстицање на терористичке активности, врбовање ради терористичких активности, организовање терористичке групе, те кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.