latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачки политичари масовно добијају пријетње смрћу

Да ли њемачки политичари који се залажу за прихват азиланата или агитују против антисламског удружења “Пегида” морају да рачунају на пријетње и да се забрину за сопствени живот, питање је које поставља њемачка штампа, наводећи да актуелни случај шефа покрајинске владе Тирингије Бода Рамелова није усамљен.

 
Први шеф једне покрајинске владе из редова партије Левица, насљеднице бивших источно-њемачких комуниста, Бодо Рамелов због свог ангажмана за избјеглице и толеранцију, добија пријетње смрћу путем мејлова, писама и на Фејсбуку, а недавно је у његову канцеларију стигла и једна пошиљка са бијелим прахом.

"Нећу дозволити да то на мене утиче", рекао је Рамелов и нагласио да су сигурносне мјере појачане и да је чињеница да се те пријетње повећавају увијек када се ради о темама везаним за смјештај избјеглица.

У међувремену се показало да Рамелов није усамаљен и да све више политичара говори о непријатностима, па је тако и бивши предсједник Бундестага, социјалдемократа Волфганг Тирзе добио пријетње смрћу због ангажмана за толеранцију и против "Пегиде".

Он је, између осталог, добио и писмо у коме један човек изражава "наду" да ће га грађани, послије једног атентата попут оног у Паризу, "по кратком поступку објесити", док му један други "жели" "спору и ужасну смрт", преноси њемачка штампа.

Замјеник предсједника Бундестага Петра Пау из партије Љевице, која се у свом изборном округу у Берлину залаже за прихват избјеглица, добијала је протеклих мјесеци више пријетњи смрћу.

Пријетње су најчешће стизале из "Грађанског покрета Марцан", чији чланови су, како се наводи, активни у оквиру екстремно-десне Националдемократске партије и демонстрирају понедјељком против прихвата избјеглица.

Неонацисти су Петри Пау пријетили на форуму Фејсбука, а једном су, прије извјесног времена, десничари изненада промијенили правац демонстрација понедјељком и прошли поред њене куће, испред које су се задржали и минутима скандирали расистичке пароле.

"Било је сабласно", рекла је Пауова, која је у то вријеме била у кући. Дан послије демонстрација, она је добила пријетњу и преко Твитера.

"Да ли Вам је сада боље или би ми требало и сљедеће седмице још једном да прођемо поред Вас?", гласило је питање десничара.

Прије извјесног времена градоначелник Треглица, до тада потпуно непознатог мјеста, Маркус Нирт, поднио је оставку због пријетњи десничарских демонстраната.

Нирт је поднио оставку на мјесто почасног градоначелника Треглица, мјеста око 160 километара јужно од Берлина, јер су локалне власти одбиле да забране марш десничарске НПД, странке о чијој се забрани годинама "ломе копља" и која се сада противи плановима за смјештај азиланата.

НПД је запретила да ће марширати до Ниртове куће, а протест је отказан пошто је он поднио оставку.

Први градоначелник Магдербирга, социјалдемократа Луц Тримпер, после више пријетњи смрћу има личну заштиту, а шеф владе Саксоније, покрајине бујне лепоте и бурне прошлости која муку мучи са десничарима и неонацистима, Станислав Тилих, угасио је због увреда свој профил на Фејсбуку.

Демохришћанин Тилих је први Лужички Србин који се у политици винуo високо и важи за омиљеног и успјешног политичара.

У поштанском сандучету опуномоћеника њемачке владе за питање избјеглица Ајдан Езогуз, политичарке турског поријекла из редова социјалдемократа, долазе писма у којој јој "обећавају" да је "прво дрво њено".

Политичар партије Зелени Омид Ноурипоур, поријеклом Иранац, такође добија пријетеће мејлове и писма и каже да њему пријете различити људи не само исламофобисти, већ и неонацисти, противници странаца у Њемачкој, исламисти, али и присталице тврде линије у Ирану.

Ноурипоур вјерује да те пријетње неће престати и да све то спада у посао политичара.