latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:36 | Аутор: СРНА

Мајкић: Опасно непостојање евиденције о радикалним елементима

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић упозорила је да надлежне агенције у БиХ немају евиденцију о кретању радикалних елемената на свом подручју, што није само проблем БиХ него цијелог региона и шире.
Душанка Мајкић - Фото: dnevni avaz
Душанка МајкићФото: dnevni avaz

Мајкићева је на маргинама састанка предсједника одбора за спољне послове парламената југоисточне Европе у Београду рекла да је стање безбједности у БиХ такво да агенције које се тиме баве немају прецизну евиденцију ко се и гдје креће и на ком дијелу БиХ се налазе радикални елементи.

- Гдје се школују? То су читаве заједнице које су искључене, екстериторијалне из друштвеног система БиХ и све то може да има тешке посљедице и по БиХ и по регион уколико се не уочи и не санкционише - упозорила је Мајкићева.

Она се нада да ће БиХ препознати ту опасност и да ће успјети да се избори са њом, нарочито након повратка одређеног броја људи са страних ратишта и контакта који су они тамо имали са радикалним исламистима.

- Дакле, озбиљан је проблем. Још нисам примијетила да БиХ има неке механизме којим ће то спријечити. Питање напада на Полицијску станицу у Бугојну још није ријешено тако да не шаљемо јасан знак да смо спремни да се ухватимо са свим проблемима, који нас по тој основи могу пронаћи - рекла је Мајкићева.

Говорећи о МУП-у Републике Српске и његовој улози у обезбјеђивању сигурног амбијента у Српској, она је оцијенила да МУП чини све што може на том плану и да сарађује са кључним агенцијама у БиХ.

- Међутим, ниједна земља не може да се избори са том почасти новог доба сама и мислим да је то препознато - рекла је.

Према њеном мишљењу, Европа је након догађаја у Паризу, а посебно након формирања "Исламске државе", постала дубоко свјесна да је то највећи безбједносни изазов којим мора да се позабави савремено човјечанство.

У осврту на састанак у Београду, Мајкићева је нагласила да се парламентарна сарадња унутар региона буди и додала да све приче, разговоре и заједничке закључке треба конкретизовати, а радна тијела парламената учинити одговорним према грађанима који су их бирали.