latinica  ћирилица
16/04/2015 |  13:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Инцко: Одлуке Уставног суда обавезујуће и коначне

Уставни суд Босне и Херцеговине је дејтонска институција чије су одлуке обавезујуће и коначне, поручио је високи представник у БиХ Валентин Инцко, реагујући на расправу у парламету Републике Српске који је разматрао декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима РС.
Валентин Инцко - Фото: РТРС
Валентин ИнцкоФото: РТРС

Основа за предлагање декларације у Скупштини РС била је захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да Уставни суд БиХ оцијени уставност појединих чланова Закона о празницима Српске, којима се 9. јануар утврђује као Дан РС.

Инцко је нагласио да одлука Уставног суда још није позната и нагласио да је у свакој држави важно да се поштују одлуке тог суда који је врховни у БиХ и чија је функција да рјешава питања између ентитета и државе, пренијели су сарајевски медији.

У декларацији коју је јуче усвојио парламент Српске истиче се да неће бити призната нити спроведена евентуална одлука Уставног суда којом се проглашава неуставним, па тиме и укида 9. јануар који се до сада прослављао као Дан РС.

Осим Инцка, и Делегација ЕУ у БиХ и америчка амбасада у Сарајеву, упозорили су парламент Српске да не смије да доводи у питање одлуке о овлашћењима Уставног суда, јер се тиме доводе у питање основе Дејтонског споразума.