latinica  ћирилица
16/04/2015 |  14:02 | Аутор: СРНА

Јеринић присуствовао обиљежавању формирања тзв. Армије БиХ (ВИДЕО)

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић потврдио је да је присуствовао централној свечаности обиљежавања 23 године од формирања такозване Армије БиХ и 10 година од формирања Другог пјешадијског пука Оружаних снага БиХ у касарни "Миралем Југо" у Ливчу код Мостара.

Јеринић тврди да то није први пут да високи званичник Министарства одбране из реда српског народа присуствује обиљежавању формирања такозване Армије БиХ, наводећи да су "присуствовали и претходних година".

"Српски представници и раније су присуствовали оваквим годишњицама, као и годишњицама Хрватског вијећа одбране, као што Бошњаци и Хрвати присуствују обиљежавању Дана Војске Републике Српске", рекао је он.

Јеринић је рекао да министарка одбране БиХ Марина Пендеш није присуствовала свечаности из оправданих разлога, али да су присуствовали хрватски генерали.

МАРЈАНАЦ: ПРИСУСТВО ОБИЉЕЖАВАЊУ ГОДИШЊИЦЕ ЈЕРИНИЋЕВА ЛИЧНА ОДЛУКА

Бивши замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац оцијенио је да представници Српске не би требало да присуствују обиљежавањима годишњица формирања такозване Армије БиХ, али да је то лични избор сваког појединца.

Марјанац је рекао да је присуство замјеника министра одбране БиХ Бориса Јеринића /СДС/ на обиљежавању 23 године од формирања такозване Армије БиХ и 10 година од формирања Другог пјешадијског /ренџерског/ пука Оружаних снага БиХ у Мостару његова лична одлука и његов избор.

Он је подсјетио да за вријеме свог мандата на мјесту замјеника министра одбране БиХ није ишао на таква обиљежавање, те да је то, такође, била ствар његовог личног избора.

- Представници Републике Српске не би требало да иду на таква обиљежавања, јер на таквим манифестацијама буду истакнуте ратне заставе, присуствују ратни генерали, па и појединци осумњичени за ратне злочине, истакао је Марјанац.