latinica  ћирилица
16/04/2015 |  15:17 | Аутор: СРНА

Пресуда Турковићевој групи - јак ударац организованом криминалу

Агенција за истраге и заштиту БиХ истиче да су пресуде изречене пред Судом БиХ Зијаду Турковићу и Миленку Лакићу, на 40, односно 35 година затвора, до сада највеће затворске казне за кривична дјела организованог криминала, што је порука грађанима да владавина закона живи у БиХ и да агенције за провођење закона ефикасно раде.

У Сипи изражавају задовољство због успјешно реализоване акције "Карго", предмет "Зијад Турковић и други", у којој су Сипа и Тужилаштво БиХ успјели доказати постојање злочиначке организације која је на простору БиХ извршила најтежа кривична дјела.

Током рада на овом предмету ангажовани су сви капацитети Сипе, чиме је задат јак ударац организованом криминалу на подручју БиХ и шире, те расвијетљена монструозна кривична дјела која су починили припадници ове криминалне групе, саопштено је из Сипе.

Из Агенције истичу да је дугогодишња истрага службеника Сипе и других партнерских агенција у БиХ резултирала изрицањем другостепене пресуде Апелационог одјељења Суда БиХ у предмету "Зијад Турковић и други", којом је пет оптужених у овом предмету осуђено на казну затвора у трајању од укупно 95 година, док је, када је започет главни претрес 2011. године, седам особа склопило споразум о признању кривице са Тужилаштвом БиХ.

Пресуде изречене организатору Турковићу и његовом сараднику Миленку Лакићу до сада су највеће казне затвора за кривична дјела организованог криминала, што је порука грађанима да владавина закона живи у БиХ, те да агенције за провођење закона ефикасно раде свој посао, наводи се у саопштењу Сипе.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ осудило је данас Зијада Турковића на 40 година затвора, а Миленка Лакића на 35 година за кривична дјела ради стицања противправне и имовинске користи.

Чланови Турковићеве групе данашњом коначном пресудом осуђени су за кривична дјела неовлашћени промет дрога, разбојништво, изнуде, прање новца, убиства, покушај убиства, изазивање опште опасности, те неовлашћени промет оружја и војне опреме, као и за пљачку 2,4 милиона КМ у Карго центру Међународног аеродрома у Сарајеву.