latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:06 | Аутор: СРНА

Бан Ки Мун: БиХ да препозна право на одштету жртвама

Генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је да власти у БиХ ускладе законодавство и политике дјеловања, да би се право на одштету жртвама сексуалног насиља у сукобу досљедно препознало, као и да се издвоје финансијска средства за ову сврху.

Он је позвао на заштиту и подршку жртвама које учествују у судским поступцима посредством механизама бесплатне правне помоћи, психосоцијалних и здравствених услуга, те програма економског оснаживања.

У годишњем извјештају генералног секретара УН Бан Ки Муна о сексуалном насиљу у сукобу, који је представљен јуче Савјету безбједности, наводи се да сексуално насиље у сукобу остаје осјетљиво политичко питање у БиХ, и да је мали напредак постигнут на успостављању свеобухватног система подршке жртвама.

У извјештају се наводи да су власти недавно изразиле намјеру да се позабаве питањем сексуалног насиља у сукобу, али су се примарно фокусирале на процесуирање случајева, а не на шири распон потреба.

"Недостатак подршке односи се и на дјецу која су рођена након силовања у рату, а која се суочавају са посебним ризиком стигматизације, одбацивања и лошег друштвено-економског статуса. Стигматизација и економска маргинализација жртава силовања остаје проблем", наводи се у извјештају, саопштено је из УНДП-а.

Док се ова врста насиља дешава у многим срединама, извјештај УН фокусира се на 19 земаља за које су доступне поуздане информације. Обухвата 13 конфликтних и пет постконфликтних области, као и једну додатну област у периоду од јануара до децембра 2014. године.

У извјештају се истичу предузете активности и изазови са којима се земље суочавају покушавајући да заштите цивилно становништво од такве врсте насиља.

Извјештај садржи и посљедње информације о напорима међуагенцијске мреже УН против сексуалног насиља у сукобу, као и о техничкој помоћи и садржи препоруке о унапређењу заједничких напора против оваквих злочина.

УН тим, који у БиХ чине агенције "УН жене", УНДП, Међународна организација за миграције и Популацијски фонд УН, у координацији са партнерима у власти и институцијама, покренуо је заједнички пројекат да би се адресирало насљеђе сексуалног насиља у сукобу, а чији је циљ да побољша накнаде жртвама идентификујући потребе и капацитете, унапређујући приступ правди и смањујући стигматизацију.