latinica  ћирилица
16/04/2015 |  18:01 | Аутор: СРНА

Поздрављено усвајање Приједлога оквирног споразума за средства ЕУ

Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ поздрављају усвајање Приједлога оквирног споразума за средства ЕУ на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ, чиме се отвара пут за успостављање правног основа за БиХ с циљем коришћења претприступних фондова ЕУ.
Енди Мекгафи - Фото: архив
Енди МекгафиФото: архив

Портпарол Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Енди Мекгафи изјавио је да ће БиХ, према садашњем стању, добити 200 милиона евра за период од 2014. до 2017. године, уз могућност додатних средстава на располагању уколико у БиХ буде усаглашено још секторских стратегија за цијелу земљу.

"Радујемо се брзом завршетку процеса који је у току у институцијама БиХ у вези са Приједлогом оквирног споразума, што би нам првенствено омогућило мобилизацију знатног износа средстава ЕУ, која се издвајају за БиХ као подршка даљем опоравку од поплава. Управо предузимање овог корака било би примјерено и благовремено, посебно имајући у виду да је прошло готово годину дана од катастрофалних поплава у мају 2014. године" – истакао је Мекгафи.

Савјет министара БиХ утврдио је јуче Приједлог оквирног споразума између БиХ и Европске комисије о аранжманима за провођење финансијске помоћи ЕУ БиХ у оквиру ИПА 2, којим су дефинисана правила и услови за коришћење средстава ИПА 2.

Закључивањем овог споразума између БиХ и Европске комисије стварају се услови за коришћење средстава из ИПА 2, а његовом ратификацијом постаће оперативна и интервентна средства преусмјерена за санирање посљедица поплава у БиХ од 41 милион евра из ИПА 2 за 2014. годину.

Министарство финансија и трезора доставиће Приједлог оквирног споразума Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника у име БиХ одређен је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.