latinica  ћирилица
18/04/2015 |  15:27 | Аутор: СРНА

Средњошколаци из Приједора програмирају робота

Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД", уз финансијску подршку компаније "АрцелорМитал", почела је провођење пројекта "Такмичење у програмирању ЛЕГО робота за средње школе у Приједору".
Приједор: "Такмичење у проргамирању лего робота за средње школе" - Фото: СРНА
Приједор: "Такмичење у проргамирању лего робота за средње школе"Фото: СРНА

Координатор овог пројекта Зоран Димитријевић рекао је да је циљ пројекта осавремењивање наставног процеса кориштењем нових софтверских и хардверских алата и мотивисање наставника за примјену нових технологија у настави.

"Ученицима средњих школа у Приједору пружа се могућност за пуну реализацију креативних, професионалних и личних потенцијала и у ту сврху биће кориштена методологија учења програмирања кроз израду и програмирање ЛЕГО робота и других уређаја којима се може компјутерски управљати", рекао је Димитријевић.

Он је додао да су у пројекат укључени професори информатике и ученици Електротехничке и Машинске школе и Гимназије "Свети Сава", а наставни план се састоји из три главна дијела са пет дизајн пројеката по секцији, што чини укупно 15 пројеката.

"Циљ обуке је кориштење програмског пакета за једноставно и ефикасно програмирање и тестирање софтвера за роботе, као и његова конкретна примјена на роботима у електротехници и машинству. Тематика курса се доводи у везу са практичном примјеном визуелног програмирања на програмирање ЛЕГО робота како у реалном, тако и у симулираном окружењу", рекао је Димитријевић.

Он је додао да је у првој фази реализације пројекта предвиђено повезивање са едукаторима и Политехничком школом у Крагујевцу, која је већ организовала овакво такмичење, па бити реализован програм обуке за професоре изабраних школа.

Предвиђено трајање онлине наставе је шест недјеља, а на крају пројекта ће бити организовало пилот такмичење средњих школа града Приједора у програмирању ЛЕГО робота.

Вриједност донације компаније "АрцелорМитал" Приједор за овај пројекат је 12.000 КМ.