latinica  ћирилица
21/04/2015 |  08:11 | Аутор: Агенције

Капетан брода с мигрантима оптужен за убиство (ВИДЕО)

Италијанске власти ухапсиле су капетана и једног члана посаде брода који је потонуо са стотинама миграната у близини обале Либије прије три дана.

Двојица мушкараца задржани су под сумњом да су умијешани у кријумчарење људи. Они су стигли на Сицилију касно синоћ у групи од 27 преживјелих. Према посљедњим подацима УНХЦР-а, погинуло је око 800 људи.

Хапшења су извршена након што је ЕУ објавила пакет мјера у покушају да ублажи кризу са мигрантима у Средоземном мору, пренио је Би-Би-Си.

Операција потраге и спасавања биће појачана, као и кампања уништавања бродова који припадају кријумчарима.

Италијански министар за инфраструктуру Грацијано Делрио изјавио је да је тужилац са Сицилије наредио хапшење двојице мушкараца који су стигли у локалну луку на броду обалске страже.

Остали званичници рекли су да је капетан држављанин Туниса, док је други ухапшени, његов први помоћник, из Сирије.

Покренута је истрага о убиству из нехата.

У бродолому страдало 800 људи

У поморској несрећи у Средоземљу у недјељу је погинуло 800 људи, саопштили су на Сицилији представници УНХЦР-а и Међународне организације за миграције.

- Можемо да кажемо да је погинуло 800 људи, рекла је Карлота Сами, портпаролка УНХЦР-а у Италији.

Послије разговора са већином од 27 преживјелих, ову процјену је потврдио и портпарол Међународне организације за миграције Флавио ди Ђакомо.

Сами је рекла да су избјеглице у суботу у 8.00 кренуле из Триполија великим рибарским чамцем у којем је било више од 800 људи, међу којима и дјеце од 10 и 12 година. У чамац се укрцало око 150 Сиријаца, као и мигранти поријеклом из Еритреје и Сомалије.

- Преживјели су из Малија, Гамбије, Сенегала, Сомалије, Еритреје и Бангладеша, рекла је портпаролка УНХЦР-а и додала да су они одведени у прихватне центре на том подручју.

Оптужбе за илегалну миграцију и убиство из немара

Капетан и члан посаде из брода оптужени су да су подстицали илегалну имиграцију, а капетан је, такође, оптужен за убиство из немара, након погибије близу 800 миграната.

Тужилаштво почиње да гради оптужницу против трговаца људима одговорних за можда најтежу несрећу током вишедеценијске кризе миграната у јужном Медитерану, док Европска унија разматра нови план како би се зауставио прилив избјеглица и извршио ударац на финансије кријумчара и њихову највреднију имовину, бродове.

Тужилаштво изнијело узроке превртања брода с мигрантима

Тужилаштво на Сицилији саопштило је да су два поступка довела до превртања брода са мигрантима током викенда, што се сматра најтежом несрећом ове врсте на Медитерану.

У саопштењу, тужиоци наводе да је капетан брода, Тунишанин Мохамед Али Малек (27) грешком забио свој брод у трговачки брод, који је пловио под португалском заставом, а који је дошао ради спасавања.

Мигранти су затим сами промијенили свој положај на броду, који је већ био ван равнотеже усљед судара, пренио је АП.

Тужилаштво наводи да биланс жртава још није познат, наводећи да су путници изнијели податке да је на броду било између 400 и 950 људи, док их је према процјенама посаде спасилачког брода било око 850.