latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:47 | Аутор: СРНА

У невремену у Аустралији три жртве

Три особе су погинуле када је Сиднеј и околину главног града Аустралије захватила снажна олуја, током које су удари вјетра обарали дрвеће и узроковали нестанак електричне енергије.
Невријеме у Аустралији - Фото: Screenshot
Невријеме у АустралијиФото: Screenshot

Аустралијска Метеоролошка служба саопштила је да је на Сиднеј и околину у протекла 24 часа пало 119 милиметара кише по метру квадратном.

Отказано је више десетина летова са међународног аеродрима, а један прекоокеански брод остао је блокиран изван луке у Сиднеју. Из луке је саопштено да је прилаз блокиран највјероватније на 48 часова. Трајектни саобраћај такође је отказан.

Службе за ванредне ситуације саопштиле су да су имале преко 3.000 позива и да је извршено 20 спашавања од поплава.

"Поплава је велики број људи блокирала у возилима, кућама и на крововима зграда. Овакво невријеме није забиљежено у протеклих неколико година", рекао је званичник ове агенције Стивен Пирс.

Полиција Новог Јужног Велса саопштила да је да су три особе погинуле у граду Дунгогу, удаљеном око 215 километара сјеверно од Сиднеја.

Локални медији наводе да се једна особа након поплаве води као нестала недалеко од Њукасла, удаљеног око 150 километара сјеверно од Сиднеја.

Затворено је више од стотину школа, а аустралијска Електродистрибицуја саопштила је да је без електричне енергије више од 215.000 кућа и фирми.

Велики број саобраћајница затворен је због поплава и оборених стабала и стубова.