latinica  ћирилица
21/04/2015 |  12:17 | Аутор: СРНА

"Убица авиона" чува небо Ирана

Амерички војни стручњаци оцјењују да ће руски противавионски комплекси "С-300" претворити комплетне области Ирана у "беспилотне зоне" за авионе као што су "Ф-16" или "Ф-18 Хорнет".

Војни аналитичар Дејв Маџамур сматра да једино бомбардери "Б-2 Спирит", којих америчка војска има свега 20, као и ловци "Ф-22 Раптор", могу безбједно да дејствују у областима које се чувају противавионским ракетама "С-300".

Имајући у виду да ће Иран убудуће имати те ракете, САД ће морати да се фокусирају на своје малобројне "стелт" авионе, уколико та земља одлучи да направи нуклеарну бомбу.

Стручњаци објашњавају да руски противавионски системи "С-300" спречавају америчке борбене авионе да наносе авио-ударе и на тај начин из темеља утичу на војне планове САД.

Чињеница да је Русија укинула забрану испоруке ракетног система далеког домета "С-300" Ирану у потпуности онемогућава бомбардовање нуклеарних објеката те земље, наводи лист "Дејли бист".

"Након што су Руси продали Иранцима медернизовану верзију овог система, САД ће морати да мијењају војну доктрину на Блиском истоку и другим областима" - наводи пуковник Ратне морнарице САД Клинт Хиноут.

Руска одлука да укине забрану на продају противавионског ракетног система "С-300" Ирану довешће до три озбиљне посљедице, сматра Хиноут, чији чланак објављује "Нешнел инетерест".

Продаја тог система довешће до фундаменталне промјене војних снага у региону.

САД и њихови савезници деценијама су сматрали слободу акција на небу изнад Блиског истока као нешто што се подразумјева, док су њихови противници били принуђени да ограниче варијанте планираних акција.

"То је посебно био случај са Ираном. Али, долазак `С-300` све мијења", сматра Хиноут.

У случају да САД донесу одлуку да нападну нуклеарне објекте Ирана, сада ће им бити потребне велике извиђачке, ваздушне, морске и копнене снаге, укључујући ефективне и скупе видове наоружања."Извршење такве мисије биће компликованије и теже", наводи амерчки пуковник.

Један број војних чиновника САД раније је упозоравао да ће државе као што су Иран и Сјеверна Кореја добити ефикасне системе као што је "С-300" и тиме принудити Вашингтон да измјени свој приступ пројектоваау војне силе.

"Укидање руске забране на испоруке оружја Ирану враћа нас у епоху геополитичке конкуренције", сматра Хоноут и наводи да је питање дана када ће се сваки међународни догађај разматрати у свјетлу политичког такмичења са другим великим силама.

Објашњавајући мотив Русије да прода свој систем Ирнау, Хиноут оцјењује да су западне санкције нанијеле штету руској привреди, а Москва је сада нашла начин да натјера САД да драстично повећају своје расходе.

Уколико Руси почну да продају најновију верзију ракетног одбрамбеног система "С-400" /већ је најваљена продаја Кини/, небо изнад земља које посједују такве снаге биће затворено за друге авионе - сматрају стручњаци.