latinica  ћирилица
21/04/2015 |  12:20 | Аутор: СРНА

Теретни брод узроковао потонуће брода са мигрантима?

Теретни брод "Краљ Џејкоб", који је током викенда стигао да помогне другом броду на којем је било неколико стотина миграната, можда је узроковао потонуће, изјавила је портпарол Високог комесаријата УН за избјеглице Карлота Асами.
Бродолом  (архив) - Фото: Screenshot
Бродолом (архив)Фото: Screenshot

Асамијева је дала изјаву америчкој медијској кући Си-Ен-Ен након што је, са још двоје колега, разговарала са више преживјелих несреће у Средоземном мору.

"Према свједочењима, у једном тренутку теретни брод је био превише близу и могуће је да је већи брод узроковао таласања, након чега се мањи преврнуо и потонуо", рекла је Асамијева.

Њена изјава разликује се од оних које су објавиле италијанске власти, које су саопштиле да се, током приближавања теретног брода, пловило са мигрантима нагнуло, што је узроковало потонуће.

Марк Кларк, званичник "Меритајм групе", која руководи теретним бродом "Краљ Џејкоб", негирао је да је њихово половило узроковало потонуће брода са мигрантима.

Он је, такође, изразио увјерење да су људи на броду нагло кренули на једну страну, чиме је поремећена равнотежа и узроковано потонуће.

"Приликом приласка, теретни брод ишао је веома полако, чиме није могао да изазове таласе. Са брода су спуштени чамци за спашавање, мреже и појасеви", истакао је Кларк.

Аналитичари наводе да контрадикторни коментари након оваквих дешавања указују на изазове са којима се суочавају теретни бродови које често позивају да помогну угроженим пловилима са мигрантима у Средоземном мору.