latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:21 | Аутор: СРНА

Усвојена резолуција против масовног шпијунирања чланица ЕУ

Парламентарна скупштина Савјета Европе је великом већином гласова усвојила Резолуцију о масовном шпијунирању, којом се изражава дубока забринутост због праксе масовног шпијунирања коју користе безбједносне службе САД и појединих земаља чланица ЕУ.

- Парламентарна скупштина Савјета Европе дубоко је забринута праксом масовног шпијунирања које користе америчка безбједносна агенција НСА и безбједносне агенције појединих држава чланица Савјета Европе како би сакупљале, складиштиле и анализирале податке о приватним лицима - наводи се у резолуцији коју је припремио холандски посланик Питер Омциг.

У појединим земљама "индустрија масовног шпијунирања" толико је напредовала да пријети демократским начелима, као и слободном и отвореном карактеру западног друштва.

У тексту Резолуције наводи се да оваква пракса није у складу са поштовањем основних људских права, јер угрожава право на приватност, право на слободу говора и право на информацију.

- Циљано шпијунирање потенцијалних терориста оправдано је да би се предупредили злочини - наводи се у Резолуцији, али се истовремено наглашава да масовно шпијунирање није донијело велике резултате у борби против тероризма.

Усвојеном Резолуцијом о масовном шпијунирању Савјет Европе позива своје чланице и земље посматраче да сачувају основна права и слободе својих грађана, као што је право на приватност у дигиталном добу.