latinica  ћирилица
22/04/2015 |  07:52 | Аутор: Агенције

Бањалука обиљежава 70. година од ослобођења (ВИДЕО)

Бањалука данас обиљежава 70 година од ослобођења у Другом свјетском рату.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је, седам деценија касније, Бањалука модеран европски град, препознатљив регионални центар, безбједна, хумана и урбана средина.

- Бањалука је политички, административни, спортски и културни центар Републике Српске, рекао је Гаврановић.

Бројним манифестацијама, које је град организовао у сарадњи са градским организацијама, спортским и установама културе, те невладиним удружењима, током цијелог априла обиљежава се овај значајан јубилеј.

Свечаним пријемом за делегације пријатељских и партнерских градова, почело је обиљежавање 22. априла - Дана града.

Представници девет градова Кајзерслаутерна, Темишвара, Новог Сада, Велења, Пуле, Куманова, Суботице, Новог Места и  Крања присуствовали су пријему, док се у поподневним часовима очекује и долазак делегације из Загреба.

Бања Лука његује сарадњу са бројним градовима, а према ријечима градоначелника са неким од њих сарадња је интензивирана у посљедњих неколико година.

- Ови сусрети и јесу прилика да разговарамо са делегацијама градова како да побољшамо сарадњу и услове живота наших грађана. Зато захваљујем пријатељима који су овом приликом дошли да са нама подијеле радост празника, рекао је је градоначелник.

Свечани пријем за делегације пријатељских и партнерских градова (Фото: Срна)

Градоначелник Куманова, Николае Робу изразио је захвалност на позиву да дође у Бању Луку.

- Такође, желим да пожелим грађанима Бање Луке срећу, успјех и просперитет са  надом да ће овај отворени однос између Града Бања Лука и Темишвара допринијети нашој будућој сарадњи и партнерству. Имамо одличне услове за сарадњу и зато морамо сарађивати, нагласио је Робу.

У име града Новог Сада, честитке је упутио градоначелник Милош Вучевић. Он је казао да прошле седмице Нови Сад посјетила делегација Униврзитета из Бање Луке, гдје је дошло до сарадње два студентска парламента.

Замјеник градоначелника Пуле, Елена Пух Белци истакла је да је весели то што су и ове године у Бањалуци и изразила наду да ће се ови контакти бити искориштени за успостављање неких конкретних пројеката.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић положила је вијенац на Споменик палим борцима НОР-а и изразила очекивање да ће и у будуће овај дан бити обиљежаван са великим достојанством.

- Данас је дан када прослављамо слободу и побједу над страшним злом које је задесило човјечанство. И, иако се то десило давно, треба да будемо свјесни свих оних стабилизацијских вриједности коју носи једна оваква побједа, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева положила вијенац на Споменик палим борцима НОР-а (Фото: Срна)

Вијенце на Споменик палим борцима НОР-а положили су и изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, министар унутрашњих послова Драган Ликач и министар правде Републике Српске Антон Касиповић, народни посланици у парламенту Републике Српске, те генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Вијенце су положили и представници СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата и њихових потомака, Републичке и градске организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених лица, Борачке организације Републике Српске и града Бањалуке, те представници политичких партија и делегација градова пријатеља из Кајзерслаутерна.

На споменик палим борцима НОР-а вијенце су положили и делегације Савеза логораша Републике Српске, градског одбора СУБНОР-а из Београда, Подгорице и Херцег Новог, те представници Друштва "Јосип Броз Тито" и Удружења резервних војних старјешина Бањалука.

Поводом Дана града данас су положени вијенци и на Спомен-костурницу на Новом гробљу, на споменик палим борцима на Бањ-брду, на гробљу "Свети Пантелија", на споменик жртвама логора Јасеновац, те Спомен-обиљежје "12 беба".

За грађане и госте Бањалуке ове године је први пут припремљена рођенданска торта.

Рођенданска торта (Фото: Срна)

Торту је симболично пресјекао градоначелник Слободан Гаврановић, изразивши очекивање да ће ово постати традиција.

- Нема славља и славе без торте, и дан слободе је дан рађања Бањалуке. Ово је пригода коју смо искористили да покажамо умијеће наших угоститеља у припремању велике гастрономске понуде, истакао је Гаврановић.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да се ове године слави седам деценија од ослобађања Бањалуке, те да се овај јубилеј обиљежава на посебан начин.

Централни догађај - свечана академија у Културном центру Бански двор, на којој ће бити уручене награде најуспјешнијим појединцима, установама и организацијама биће одржана са почетком у 18.00 часова.

Скупштина града Бањалука донијела је одлуку да награда "Кључ града Бањалука" са повељом "Почасни грађанин града Бањалука" ове године буде уручена првом тенисеру свијета, Новаку Ђоковићу - као посебан вид признања за хумана дјела.

Награда "Златни грб града Бањалука" биће уручена Градској организацији Црвеног крста Бањалука за допринос у хуманитарном раду и сарадњи са другим организацијама.

"Плакета града Бањалука" биће уручена музичару Момиру Никићу за изузетна остварења у области културе, Удружењу породица са четворо и више дјеце "Четири плус" за изузетна хумана дјела, дугогодишњем радијском спикеру и уреднику Милану Хајдуковићу за изузетна остварења у области образовања и културе, привреднику Маринку Умичевићу за изузетна остварења у области привреде и хуманости и Удружењу "Мозаик пријатељства" за изузетна хумана дјела.

Награде града Бањалука младима биће уручене атлетичарки Владани Гаврановић као посебан вид признања за рад у области спорта и физичке културе и за хумани рад и иноватору Радошу Будиши, као посебан вид признања за рад у области стваралаштва и иновација.