latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупштина Србије: Први пут пренос на знаковном језику

По први пут грађани Србије могу да прате сједницу републичке Скупштине на знаковном језику путем директног преноса на РТС.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Скупштина Србије расправља о предложеном закону о употреби знаковног језика.

Скупштина Србије је у сарадњи са Савезом глувих и наглувих Србије омогућила праћење сједнице и на знаковном језику и тако изашла у сусрет грађанима са тим типом инвалидитета да прате процес доношења тог законског приједлога.

У кабинету предсједнице Скупштине Србије Маје Гојковић Тањугу је речено да ће и амандманску расправу о том законском приједлогу, која се очекује у уторак, 28. априла, бити преношена са знаковним језиком.

Нова законска рјешења пред посланицима браниће“ министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је рекао да у Србији живи 20.000 глувих и 30.000 наглувих и да је доношење закона начин да се особе са инвалидитетом укључе у друштво.

Он је рекао и да до сада држава није имала времена, интересовања и потребе да уреди ту материју.

"Не можемо се изборити са сваким хендикепом, али са неправдом и дискриминацијом можемо и ово је начин", поручио је Вулин и додао да се предложена рјешења већ примјењују у 81 локалној самоуправи.

Паралелно са тим, посланици дебатују и о измјенама Закона о осигурању за случај незапослености.