latinica  ћирилица
22/04/2015 |  16:52 | Аутор: Агенције

Пет "најмоћнијих" пасоша на свијету

Швеђани су власници "најмоћнијег" пасоша на свијету према листи коју је направила интернетска платформа ГоЕуро.

Приликом рангирања држава у обзир је узимано више фактора, као што је број земаља у које власници неког пасоша могу путовати без виза, цијена пасоша, колико треба да радите да бисте могли да приуштите пасош властите државе, те колико година пасош важи.

Осим пасоша Шведске, са пасошима Финске, Њемачке, Велике Британије и САД грађани могу путовати у 174 земље без визе. Тих пет земаља уједно је и на првих пет мјеста листе ГоТравела.

Од нама најближих земаља, најутицајнији пасош има Словенија која је на 28. мјесту. На овој листи од укупно 51 земље налази се и Хрватска која је на 37. мјесту.

Када се упореде цијене пасоша с бројем сати колико је потребно радити да би га појединац себи приуштио, најбољи су  Швеђани. Они га могу "зарадити" већ након једног сата рада, док ће Либеријцима за то требати 278 сати рада.

Када се гледа само цијена, најскупљи је турски пасош који кошта око 450 КМ, док је најјефтинији пасош Уједињених Арапских Емирата који кошта око 25 КМ.

Авганистанци ће провести највише времена у редовима за визе, јер без ње могу путовати у само 28 земаља.

ГоЕуро је провео и анкету - који би пасош, осим своје земље, жељели испитаници да имају. Највише њих је пожељело пасош Велике Британије, те САД, Швајцарске, Њемачке, Канаде и Аустралије.

Наведено је и неколико занимљивости. Тако Аустрија својим грађанима дозвољава да истовремено посједују два пасоша ове земље како би могли заобићи одређене рестрикције слободе кретања када путују. Канадски пасош садржи и графичке приказе који су видљиви само под ултраљубичастим свјетлом, што, поред естетике, доприноси и сигурности. На белгијском пасошу сви натписи су тројезични с тим да је на првом мјесту онај језик који власник пасоша сматра матерњим.

Вјероватно грађане Босне и Херцеговине не чуди што се не налази на овој листи?!