latinica  ћирилица
22/04/2015 |  19:49 | Аутор: РТРС

Бањалука- Уручене награде заслужним личностима (ВИДЕО)

Бањалука обиљежава Дан града и 70 година од ослобођења у Другом свјетском рату.
Свечана академија поводом Дана града - Фото: РТРС
Свечана академија поводом Дана градаФото: РТРС

На свечаној академијом у Банском двору, најзаслужнијим личностима, уручене су награде. Кључ града припао је најбољем свјетском спортисти, Новаку Ђоковићу. 

Бањалука, данас један од најљепших градова региона, у периоду четворогодишње окупације, изгледала је сасвим другачије. Раде Џајић, предсједник СУБНОР-а Бањалука, присјећа се да је Бањалука била порушена, али Бањалучани и омладина су уз велики ентузијазам, за 10 дана преобразили град у ново рухо.

Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је на свечаној академији да је међу кључним питањима инфраструктура, која је претпрјела знатну штету у посљедњим поплавама, нагласивши да за сада град нема средства да уништену и девастирану инфраструктуру доведе у претходно стање.

- Урадили смо пројектну документацију за огроман број пројеката, кандидовали смо те пројекте према Фонду солидарности. Разумијемо потешкоће које имају тај фонд и Влада Српске с обзиром на недостатак средстава, али тражићемо и користићемо сваку прилику да дођемо до новца - истакао је Гаврановић.

Додијељена су признања и награде поводом Дана града, а прочитана је и одлука Скупштине града Бањалука према којој је награда "Кључ града Бањалука" са повељом "Почасни грађанин града Бањалука" ове године припала првом тенисеру свијета Новаку Ђоковићу - као посебан вид признања за хумана дјела.

Награда "Златни грб града Бањалука" уручена је Градској организацији Црвеног крста Бањалука за допринос у хуманитарном раду и сарадњи са другим организацијама.

"Плакета града Бањалука" уручена је музичару Момиру Никићу за изузетна остварења у области културе, Удружењу породица са четворо и више дјеце "Четири плус" за изузетна хумана дјела.

Дугогодишњем радијском спикеру и уреднику наше медијске куће Милану Хајдуковићу, уручена је награда за изузетна остварења у области образовања и културе, привреднику Маринку Умичевићу за изузетна остварења у области привреде и хуманости и Удружењу "Мозаик пријатељства" за изузетна хумана дјела.

Награде града Бањалука младима уручена је атлетичарки Владани Гаврановић као посебан вид признања за рад у области спорта и физичке културе и за хумани рад и иноватору Радошу Будиши, као посебан вид признања за рад у области стваралаштва и иновација.

Дан града градоначелнику и Бањалучанима честитале су делегације девет градова.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, рекао је да је тај град побратим Бањалуке и да се пријатељске везе учвршћују кроз разне видове сарадње.

Овогодишње свечаности почеле су 1. априла концертом Државног плесног ансамбла "Руски козаци" , а биће завршене 30. априла "Кошаркашким меморијалом Горан Крсмановић".