latinica  ћирилица
25/04/2015 |  11:55 | Аутор: ФЕНА

Гавран: Дугорочни ефекти ССП-а биће корисни за БиХ

Савјетник за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран изјавио је за Фену да ће ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању дугорочно донијети корист бх. привреди и грађанима усклађивањем законске регулативе с европском, чиме ће пословно окружење, те услови пословања и живота морати бити много бољи него што су сада.
Игор Гавран, савјетник у Спољнотрговинској комори БиХ - Фото: СРНА
Игор Гавран, савјетник у Спољнотрговинској комори БиХФото: СРНА

Додао је да ће тај корак побољшати и имиџ Босне и Херцеговине као стабилније земље за инвестиције с изгледним шансама за чланство у Европској унији.

Гавран је навео да су се евентуалне штете повећањем увоза из ЕУ већ десиле примјеном Привременог споразума, односно уклањањем царина на увоз одређених производа из ЕУ, тако да додатних промјена и штета због ССП-а на том пољу неће бити.

Рекао је да ће, дугорочно гледано, бити појачана конкуренција бх. произвођачима како све више буду либералнији економски односи и олакшано пословање компанија из ЕУ у БиХ, што је истовремено и шанса за бх. компаније те би дугорочно корист требала бити већа од штета за БиХ.

Гавран сматра да су, када је закључиван ССП прије неколико година и кад је очекивано да ће брзо ступити на снагу, у бх. јавности била присутна одређена нереална очекивања везана за чланство у ЕУ, јер је тада и ситуација у Унији била стабилнија.

По његовом мишљењу, сада нема толико нереално оптимистичних очекивања, међутим, искуства земаља попут Хрватске и неких других чланица ЕУ су дијелом негативна јер су њихове економије биле прилично неспремне и раније су претрпјеле штете и због интерних проблема које су те земље унијеле у ЕУ и на тако великом тржишту нису могле профитирати већ су претрпјеле додатне штете.