latinica  ћирилица
26/04/2015 |  16:57 | Аутор: СРНА

Војислав Михаиловић положио вијенац на Дражин споменик

Војислав Михаиловић, унук команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, положио је данас у Петрову вијенац на спомен-плочу подигнуту на мјесту гдје је 20. априла 1941. године Дража Михаиловић одбио да призна капитулацију тадашње војске.
Војислав Михаиловић - Фото: СРНА
Војислав МихаиловићФото: СРНА

"Одавде је ђенерал Дража први у Европи започео герилску војну против нацистичког и фашистичког окупатора", рекао је Михаиловић.

Он је подсјетио да је на Озрену организована и евакуација савезничких пилота са импровизованог аеродрома у насељу Бољанић. "Била је то завршница грандиозне акције `Ваздушни мост` у којој су од маја 1944. до почетка 1945. године снаге ђенерала Драже спасиле 512 савезничких, углавном америчких америчких ваздухопловаца и цивила", рекао је Михаиловић.

Он је рекао да је због тога амерички предсједник Хари Труман постхумно одликовао ђенерала Дражу Михаиловића највишим савезничким признањем "Орденоим легије за заслуге првог степена за врховне команданте", а да су Михаиловића одликовали и француски генерал Шарл де Гол, те пољски Владислав Сикорски.

Михаиловић је оцијенио да је Србима, који су у завршници националног помирења, преостало још само да коначно приведу крају судску рехабилитацију Драже Михаиловића.

Историчар из Београда Радован Калабић рекао је да је Озрен у историји Другог свјетског рата познат по томе што на њега никада није ступила њемачка и усташка окупаторска чизма и да је Озрен "исписао" свијетле странице српске историје.

Помен Дражи Михаиловићу служио је протојереј петровљански Никола Пекић.

Спомен-плоча ђенералу Дражи Михаиловићу, односно Равногорском покрету, у знак сјећања на 20. април 1941. године постављена је на Лужањку, висоравни у центру Петрова на Озрену, 23. априла 2005. године, а улица у Петрову која води до спомен-плоче носи име Драже Михаиловића.