latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:08 | Аутор: РТС

Штајнмајер у Београду, разговара са Дачићем

Шеф њемачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер борави у посјети Београду. Њемачки министар учествоваће на састанку Тројке ОЕБС-а, а током дана ће се састати са српским државним врхом.
Штајнмајер у Београду, разговара са Дачићем - Фото: ТАНЈУГ
Штајнмајер у Београду, разговара са ДачићемФото: ТАНЈУГ

Франк Валтер Штајнмајер се на почетку посјете састао са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем, преноси Танјуг.

Послије билатералног сусрета двојице министара, Дачић ће као предсједавајући ОЕБС бити домаћин састанка министарске Тројке ОЕБС на којем ће учествовати Штајнмајер и шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер.

Током дана шеф њемачке дипломатије ће се састати и са предсједником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем.

Очекује се да главна тема разговора њемачког министра и српских званичника буде отварање првих поглавља у преговорима између Србије и ЕУ за шта кључ, како се сматра, држи управо Берлин.

Пред долазак у Београд, Штајнмајер је, у интервјуу Танјугу, рекао да Њемачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ.

"Србија је протеклих година предузела запажене кораке напред - историјски споразум о нормализацији односа са Косовом, отварање преговора са ЕУ, почетак болних, али потребних економских реформи", истакао је Штајнмајер.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је недавно да је Њемачка веома важна за наставак европских интеграција Србије и да заједнички треба разговарати о начинима и путевима како да се пронађу механизми за што брже отварање поглавља у преговарачком процесу.

Њемачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм истиче да отварање преговарачких поглавља представља политичко питање и да ће Штајнмајеров долазак бити прилика да се разговара о томе.

Штајнмајер ће поред Београда посјетити и Приштину.