latinica  ћирилица
17/05/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

У Кривичном закону БиХ спорне надлежности

Из предложених измјена Кривичног закона БиХ јасно је да се компликује и усложњава питање надлежности у већини случајева извршења кривичног дјела прања новца између ентитета и БиХ, наводи се у Информацији Министарства правде Републике Српске достављеној посланицима и делегатима из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Ово је посебно изражено када је ријеч о случајевима када кривично дјело прања новца потиче из предикативног кривичног дјела, те би у тим предметима, на основу кривичног закона ентитета, било надлежно ентитетско тужилаштво, а за кривично дјело 'прања новца' Тужилаштво БиХ.

То би даље подразумијевало да би се против истог осумњиченог лица водила два кривична поступка, један на нивоу ентитеата, други на нивоу БиХ, а не јединствен кривични поступак што би са позиције људских права било недпопустиво", истиче се у овој информацији.

Из Министарства правде Српске указују и на немогућност процесуирања починилаца кривичног дјела прања новца од било којег тужилаштва у Републици Српској јер, с обзиром на територијални принцип на којем се инсистира, тужилаштва у Републици Српској готово не би била надлежна за кривично дјело "прање новца".

У Информацији се упозорава да у случају усвајања оваквог приједлога, а с обзиром да се предложеним измјенама у свим случајевима процесуирања по кривичном дјелу "прање новца" утврђује надлежност Тужилаштва и Суда БиХ, имовина одузета након окончања поступка, по важећим прописима постала би имовином БиХ без обзира што би штетне посљедице почињењем тог кривичног дјела могле наступити и за Републику Српску.

С тога је Влада Републике Српске на сједници одржаној 12. маја овај приједлог измјена и допуна Кривичног закона БиХ оцијенила неприхватљивим по интересе Републике Српске.

Из Министарства правде Српске напомињу да се ни у препорукама Манивала не инсистира на територијалном принципу што је јасно утврђено на заједничком састанку, ради чега инсистирање Министарства правде БиХ у том дијелу остаје нејасно.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би сутра да се изјасни о захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ.

Представнички дом на сједници одржаној 13. маја усвојио је по хитном поступку овај приједлог закона.