latinica  ћирилица
17/05/2015 |  16:08 | Аутор: СРНА

Протест опозиције у Скопљу: Траже оставку Груевског (ВИДЕО)

Оставка је најчешће изговорена реч и једини захтјев упућен премијеру Николи Груевском са данашњег масовног антивладиног мултинационалног протеста испред зграде владе Македоније у Скопљу.
Протести у Македонији - Фото: Screenshot
Протести у МакедонијиФото: Screenshot

Лидер најутицајнијег Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), иницијатора овог протеста, Зоран Заев поручио је, како је рекао, у име свих окупљених грађана - "Никола - одлази".

"Николи Груевском су одбројани сати", рекао је Заев, који је премијера назвао "кукавицом" због непримјереног обрачуна са неистомишљеничима и "лоповом" јер је, како каже, покрао изборе.

Позвао је грађане, припаднике свих ентичких заједнциа - Македонце, Албанце, Србе, Турке - чланове свих политичких странака и удружења, да и након завршетка званичног дијела протеста, остану испред сједишта Владе све док Груевски и његов кабинет не поднесу оставке.

"С вољом или без, Груевком је дошао крај", рекао је Заев бурно поздрављан од присутних грађана, јавио је извјештач Тањуга са лица места.

"Македонија ће да буде заједничка мултиетничка држава- држава равноправних грађана. Завршено је вријеме великог патриотизма", казао је Заев.

"Груевски немој да одуговачиш твоје вријеме је истекло", рекао је Заев и додао да је једино што може актуелни премијер у овом тренутку да уради - да напусти владу.

Иначе, представници студената, интелектуалаца и невладиних организација су у готово четворочасовном обраћању грађанима поручили да су Македонији потребне промјене, слобода, правда, једнакост, демократија и достојанство за државу и све њене грађане.

Грађанима се обратио и бивши бугарски премијер Сергеј Станишев поручивши да је дошао да чује њихов глас.

"Ваша порука је кристално јасна. Желите мир. Гледам људе из различитих етничких заједница заједно- Желите демократију", казао је он и додао да зна да се глас незадовољних чује и у Европској унији и да то нико не може да игнорише.

"Желим да видим Македонију стабилну и европску", поручио је Станишев.

Грађанима се обратио и њемачки политичар, лидер Социјалдемократског покрета Кнут Флекенштајн.

"Ви не требате странце да би ријешили кризу, то можете и сами. Дошао сам овдје у знак солидарности са свима онима што данас овдје мирно протестују. Македонији је потребно враћање демократије", поручио је он, поздрављен бурним аплаузом.

Грађанима се обратио и посланик Петрит Сарчини. Он је на македонском и албанском језику рекао: "Будни смо, нико више не смије да заспи. Народ је цар и власт треба да му служи".

Професор Владимир Миличин је у свом обраћању запитао Груевског: "Гледаш ли колико те људи не воли?"

Иначе, митинг протиче мирно уз ред порука и ред музике. Грађани су весели на многим мјестима у гужви они играју македонско оро. Нема информација о инцидентима.

Митинг је почео интонирањем македонске химне, а први говорник је био представник Студентског пленума Христијан Поп Симонов.

Прекидан аплаузима масе он је послао поруку да је студентима "доста" и да зато Груевски треба да поднесе оставку.

Студенти, казао је, желе демократски и транспарентан систем у коме постоје једнака права за све.

Студенти, додао је, неће бити ничији робови, они не подржавају ниједну политичку странку, нити ће то чинити, али желе да буду коректор власти.

"Имам 22 године и моја генерација осакаћена од перманентне приватизације", рекао је и додао да студенти желе демократску, а не партијску државу.

Његов говор је потом преведен на албански језик.

Редитељ Александар Поповски је поручио да је "нешто труло у држави Македонији".

"Протестујем против свих неправди које су начињене", рекао је Поповски.

Џабир Дерала из НВО Цивил је рекао да грађани више неће да се савијају да је вријеме да Груевског стрпају у затвор.

"Наш живот је затвор. Оставка", узвикнуо је он, док га је маса подржала узвицима и аплаузима.

Додао је да су полицајци изгинули у Куманову искоришћени као "топовско месо", а њихова дјеца не спавају јер им је Груевски куће "завио у црно".

Он је затражио обустављање политичких прогона и неоправданог заварања људи.

Иначе, велики број грађана је у Скопље дошао из готово свих градова Македоније - организовано аутобусима, возовима, аутомобилима - како се ко снашао.

Грађани носе државне заставе Македоније, има и албанских, као и транспаренте: "Оставка", "Збогом Никола", "Сваки човјек има право на здраву животну средину", "Нема ти спаса од народног гласа", "1941. сам био партизан, а 2015. протестујем". Ту су и велики транспаренти са фотографијом Груевског иза затворских решетака.

Опозиција тражи оставку премијера Груевског и формирање техничке владе која би у року од годину дана припремила одржавање ванредних избора.

Груевски је, међутим, синоћ поново поручио да неће поднијети оставку, јер сматра да би то био кукавички чин.

Иначе, за сутра је у Скопљу испред зграде Собрања у 20 сати заказан протест владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Амерички сенатор Крис Марфи је поводом данашњег протеста апеловао на уздржаност од насиља како би Македонија била враћена на евроатлантски пут.