latinica  ћирилица
17/05/2015 |  16:45 | Аутор: СРНА

Петровић: Студентске школарине неће бити повећане

Млади социјалдемократи имају увјеравања кључних људи из Владе Републике Српске да цијена школарине на универзитетима у Српској ове године неће бити повећана.
Предсједник Младих социјалдемокарата Душан Петровић - Фото: СРНА
Предсједник Младих социјалдемокарата Душан ПетровићФото: СРНА

Предсједник Младих социјалдемократа Душан Петровић подсјетио је да су универзитети ти који предлажу повећање цијене школарине, док Влада Српске одлучује о томе да ли ће уважити приједлоге универзитета.

"Дијелимо мишљење са Унијом студената Републике Српске да не треба доћи до повећања цијене школарине на универзитетима", рекао је Петровић у Бањалуци.

Он је истакао да студенти у Републици Српској у студентским домовима плаћају најјефтинији смјештај у региону, те да за мање од три КМ имају три оброка у студентским мензама.

"Ти оброци коштају много више, а преостала средства дотира Влада Републике Српске", рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, од 2006. године владе Српске, на чијем је челу био СНСД, међу приоритете свог рада увијек су стављале бригу за студенте, повећање студентског стандарда, те унапређење положаја студената на универзитетима.

Као примјер јасне и видљиве подршке студентима, Петровић је навео велико повећање капиталних улагања у просвјету, стипендирање студената, те финансирање студентских организација које су знатно заступљене.

"Од 2007. до 2014. године из Развојног програма Владе Републике Српске и ванбуџетским средствима обезбијеђено је да бањалучки Универзитет добије више од 35 милиона КМ, а Универзитет Источно Сарајево око 48 милиона КМ", рекао је Петровић и додао да су то све резултати рада влада СНСД-а.

Петровић је нагласио да, иако се влада Републике Српске, суочавала са изазовима економске кризе, никада није штедјела на студентима, а ако је и мањкало средстава на неким другим ставкама, финансирање студената и студентског стандарда никада није дошло у питање.

"Школарина није расла, а у континуитету се улагало и у одређене развојне програме и пројекте, те у инфраструктуру универзитета", рекао је Петровић.

Петровић: Данас свако има право да износи политичке ставове

Оно што је члан Главног одбора ПДП-а Никола Дроњак радио као предсједник Уније студената Републике Српске никако не треба да иде у прилог његовом бављењу политиком, о чему јасно говоре финансијски биланси које је имала Унија за вријеме његовог вођења ове организације, истакао је Петровић.

Коментаришући тврдње да ће доћи до повећања школарина на факултетима у Српској, које је Дроњак јуче изнио, Петровић је истакао да начин на који је Дроњак обављао функцију предсједника Уније студената Републике Српске, јасно показује о каквом политичару и човјеку је ријеч.

"Данас свако има право да се бави политиком и да износи политичке ставове, али спорно је ко је тај ко износи одређене квалификације и даје их за неке најважније људе у СНСД-у и Влади Републике Српске", рекао је Петровић.

Он је запитао да ли је морално да Дроњак као предсједник Уније студената новац који је добио од државе за студентске програме и пројекте потроши, рецимо, у репрезентацију, која је била чак три пута већа него репрезентација министра у Влади Републике Српске.

"Да ли таква особа може сада да нам полемише и држи придике, те да нас позива на различите бунтове", упитао је Петровић.

Он је истакао да је Дроњак као бивши студентски лидер, онда када је изгубио подршку на универзитету основао невладину организацију како би се преко ње наставио бавити политиком.

"У тој идеји, подржало га је јако мало људи, те када су га и они оставили и када је остао сам, приступио је ПДП-у, па је сада тренутни њихов члан", рекао је Петровић.

Члан Главног одбора ПДП-а Никола Дроњак рекао је јуче да је састанак представника Владе Републике Српске са ректорима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, те представницима студентских представничких тијела, један у низу и да ће школарине сигурно бити повећане.