latinica  ћирилица
17/05/2015 |  17:57 | Аутор: СРНА

Савчић: Помоћи демобилисаним борцима

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић данас је на обиљежавању 23 године од формирања Друге посавске бригаде у Шамцу истакао да ће се Предсједништво ове организације са Владом Српске и локалним заједницама потрудити да се побољша положај демобилисаним борцима.
Шамац: Друга посавска бригада - сјећање - Фото: СРНА
Шамац: Друга посавска бригада - сјећањеФото: СРНА

На Тргу у Шамцу код Спомен-обиљежја погинулим борцима, Савчић је рекао да је значај формирања, не само Друге посавске бригаде, него свих ратних јединица Српске, јер су давно прије њиховог формирања формиране јединице друга два народа.

"Значај је и у сјећању на погинуле саборце и на разлоге због чега су те јединице формиране, да не би заборавили и да нам оно што се десило не би поновило", каже Савчић.

Он је додао да је потребно и да ученици основних и средњих школа присуствују оваквим догађајима како би знали своју историју.

Начелник општине Шамац Саво Минић, који је био припадник Друге посавске бригаде, рекао је да је она дио историје, дио Војске Републике Српске, "коридора живота"...

"Имам и обавезу и жељу да се на дан Бригаде сјетимо њеног ратног пута и наших сабораца са свих ратишта, гдје смо били и шта смо прошли. Морамо бити свјесни да у овом моменту не можемо у цјелости задовољити све потребе борачке популације и демобилисаних бораца, али ћемо се потрудити да то урадимо", каже Минић.

Он је додао да је у Шамцу завршена зграда са шест станова за породице погинулих бораца и РВИ, која ће бити усељена у наредном периоду.

"Можемо бити за примјер када је у питању област стамбеног збрињавања, али се морамо много више потрудити када је ријеч о борачкој популацији уопште", каже Минић.

На ратном путу Друге посавске бригаде погинуло је 448 бораца, 927 рањено, а кроз бригаду је од 1992. до 1995. године прошло око 7.000 бораца, који су бранили 142 километара борбене линије.

На спомен-обиљежју погинулим у отаџбинском рату на Тргу у Шамцу је служен парастос и положени су вијенци, а уручена је и помоћ од по 500 евра из општине Липљан за Основне школе у Црквини и Шамцу.