latinica  ћирилица
17/05/2015 |  20:19 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Послодавцима не наметати административна рјешења

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да се послодавцима не смије наметати да било каквим административним мјерама прописују минималну плату, јер сви који исплаћују више онда врате плату на тај минимални износ.

Тегелтија је истакао да ће Република Српска у сваком тренутку бити опредијељена да смањи оптерећење на рад, јер не треба да се финансира из оптерећења рада.

"Ми желимо да наше радно законодавство и пореско оптерећење рада буде тако дефинисано да рад буде стимулисан, а да се порески приходи потребни држави остварују, прије свега, из саме потрошње", рекао је Тегелтија.

Он је појаснио да то подразумијева да ће радници имати веће плате, да ће више трошити, те да из тог дијела треба обезбиједити средства за функционисање јавних институција у Републици Српској.

"Ми смо законска рјешења дефинисали, гдје смо предвидјели да смањимо оптерећење рада", навео је Тегелтија.

Он је потврдио да су плате у јавном сектору знатно веће од плата у реалном сектору и да мали број људи, који ради, својим плаћањем доприноса обезбјеђује услове за лијечење и онима који нису запослени.

"Због тога је оцијењена потреба да се преусмјеримо са опорезивања рада на опорезивање потрошње", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је указао и на потребу да у Републици Српској мора бити обезбијеђена позитивна стопа привредног раста и да мора бити инвестиција.

"Само позитивна стопа раста тражиће нове запослене, нове инвестиције ће стварати услове и за раст плата", навео је Тегелтија.

РАСТ ПОТРАЖЊЕ ЗА ПРОИЗВОДИМА ИЗ СРПСКЕ И ДОДАТНО ЗАПОШЉАВАЊЕ

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија процијенио је да ће у овој години доћи до раста потражње за производима из Српске, што ће довести до додатног запошљавања.

"Прошле године у условима поплаве обезбијеђена је позитивна стопа привредног раста од један одсто, а у овој години је процијењен раст од 2,5 одсто, што значи да ће бити раста тражње за производима из Републике Српске, јер наш привредни раст је стимулисан, прије свега, потражњом за нашом робом у иностранству", рекао је Тегелтија.

Он је рекао да ће то довести до додатног запошљавања људи, те да се нада да ће они послодавци који буду радили у бољим условима, бити у прилици да повећају плате својим запосленим.

"Наравно, постоји и могућност о којој треба да разговарају, прије свега синдикат и унија послодаваца, да се дефинитивно у једном тренутку размисли да ли је минимална плата од 370 КМ послије толико година превазиђена и да се данас или сутра разговара о претпоставкама за њено повећање", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да Српска из текућих прихода финансира све текуће расходе у 2015. години и плаћа све камате на кредите, без обзира на то у ком су периоду ти кредити реализовани, а обезбијеђен је и суфицит већи од 32 милиона КМ.

За недостајућих 400 милиона КМ у буџету, Тегелтија је рекао да је тај дио новца, прије свега, намијењен за сервис дуга.

"Од тога 80 милиона КМ су обавезе јавних предузећа и њихов сервис дуга, а остали дио се обезбјеђује из финансирања. Сво финансирање у буџету је предвиђено за тај дио буџета, а никако за плате запослених, без обзира или било коју другу врсту личних примања", рекао је Тегелтија.

Он је истакао да се за више од четири године, од када је министар финансија Републике Српске, ниједном није десило да нису исплаћене плате и пензије и друга лична примања.

"То је обавеза Владе Републике Српске и мислим да ћемо своје обавезе уредно извршавати према грађанима Српске који своје право остварују из буџета, као и до сада", каже Тегелтија.

Он је рекао да је Влада Републике Српске јако заинтересована да се утврди одговорност у Бобар банци, да се заиста види ко је шта радио и ко за шта сноси одговорност.

Тегелтија подсјећа да већ дуже вријеме Окружно тужилаштво у Бијељини врши одређене истраге и изузима документацију из Бобар банке.

Он каже да Министарство финансија и Влада Српске немају никакав утицај на рад финансијских институција директно, нити врши било какав надзор у финансијским институцијама, него то ради Агенција за банкарство, која је одговорна за рад Народној скупштини Републике Српске.

"Цијела Влада и ја лично били би сретни да се утврди одговорност оних који су довели до лошег финансијског резултата и ликвидационог поступка у Бобар банци. Агенција за банкарство Републике Српске у овом тренутку ради на наплати што више дуговања оних који су корисници кредита Бобар банке и да се то повјериоцима исплати", рекао је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.