latinica  ћирилица
17/05/2015 |  20:21 | Аутор: СРНА

Богданић: Побољшати услове боравка пацијената у болници у Јакешу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да ће ресорно министарство покушати да изнађе средства у Републици Српској и иностранству за побољшање услова рада и боравак пацијената у Болници за хроничну психијатрију у Модричи.
Модрича: Богданић - Сарторијус - Фото: СРНА
Модрича: Богданић - СарторијусФото: СРНА

"Болница у Модричи успјела је сачувати стручни кадар, али је, техничка и материјална опремљеност, због ратних и других дешавања на овом простору, далеко испод европског нивоа", рекао је Богданић који је данас у Модричи са експертом психијатрије из Швајцарске универзитетским професором Норманом Сарторијусом разговарао о унапређењу услова за рад и лијечење хроничних душевних болесника у овој болници.

Богданић је, након састанка коме су присуствовали директор Болнице Миленко Ђукић и начелник општине Модрича Младен Крекић, истакао да су приједлози о новом приступу душевним болесницима, односно њиховом лијечењу које је представио професор Сарторијус, интересантни и да могу бити јефтинији за заједницу, а истовремено хуманији за пацијенте и породицу.

Сарторијус, некадашњи предсједник Европске и Свјетске психијатријске организације, изјавио је новинарима да Болница у Модричи има медицинске раднике који се стручношћу, залагањем и односом према пацијентима могу поредити са колегама у сличним установама у свијету.

"Када се погледа колико се новца издваја за одржавање и обнављање просторија и опреме, болница је на самом дну у Европи", рекао је Сарторијус и додао да је са министром Богданићем разговарао о преоријентацији болнице у "установу у којој би се пружале различите врсте помоћи".

Он је нагласио да се у свијету примјењују бројни начини рехабилитације душевних болесника и као примјер навео бригу породице за ове болеснике коју би финансијски подржало Министарство, а која би била прихватљивија и хуманија за болесника.

Сарторијус је изразио наду да ће болница у Јакешу постати мјесто гдје ће се испитати различите могућности за помоћ хроничном душевном болеснику, указујући на повећање броја душевних болесника, како у свијету, тако и на овом простору.

Начелник Модриче Младен Крекић рекао је да се нада сарадњи Болнице са професором Сарторијусом, као и донацијама хуманитарне организације за унапређење програма душевног здравља из Женеве у Швајцарској.

Директор Болнице Миленко Ђукић рекао је да је у овој установи на лијечењу и рехабилитацији 285 пацијената. У болници је запослен 161 радник.