latinica  ћирилица
17/05/2015 |  21:53 | Аутор: Б92

Њемачка штампа: Куманово инсценирано

Њемачка штампа пише о дешавањима у Македонији, износећи тезу о могућности да су догађаји од прошле суботе у Куманову били инсценирани, преноси "Дојче веле".
Куманово - Фото: АП
КумановоФото: АП

У тексту под насловом "Македонски хаос", "Зидојче цајтунг" преноси тврдње лидера опозиције да су влада премијера Николе Груевског и шеф обавјештајне службе годинама илегално прислушкивали преко 20.000 Македонаца, за шта, како лист наводи, постоје докази у виду транскрипата и снимака, чију су аутентичност потврдиле неке од "жртава прислушкивања, укључујући и бивше тужиоце".

"Македонски експерти упозорили су у априлу да влада под притиском може да инсценира инциденте, чак и терор, како би се одржала на власти", наводи лист, подсјећајући на догађаје у Куманову, гдје је "10 терориста и осам полицајаца изгубило живот".

Стручњаци страхују да је влада инсценирала тај крвави инцидент.

Бивши шеф обавјештајне службе Горан Митевски рекао је да звучи нелогично да је тешко наоружана терористичка група остала незапажена од стране власти.

Бивши генерал Илија Николовски вјерује "да су наводни терористи заправо плаћеници", пише "Зидојче цајтунг".

"Опозициони лидер Зоран Заев чак може да докаже да влада већ годину и по дана зна за ту оружану групу. Амбасадори Њемачке, САД, ЕУ, Велике Британије, Француске и Италије, након састанка са премијером и лидером опозиције, ни једном једином речју нису поменули 'тероризам', већ су говорили само о 'трагедији'“, наводи њемачки лист.

Лист "Тагесцајтунг" с друге стране пише да многи "неће догађаје у Куманову видети као обрачун полиције са илегалном оружаном групом, већ као сукоб између словенско-православних Македонаца са Албанцима".

"Без обзира на то шта се заправо догодило или ће се десити, Срби његују симпатије према православној браћи у Македонији и одбојност према Албанцима. И обрнуто, Албанци са Косова и Албаније ће бити априори за своје земљаке који живе у Србији, Македонији, Грчкој и Црној Гори. Национална осјећања су изнад било које идеологије", наводи лист.

"Замислите да је у Берлину или Паризу убијено осам полицајаца у борби са терористима који нису њемачког или француског порекла. Цео западни свет би био на ногама. Али то се десило у Македонији, далеко од језгра Европе, тамо где две и по деценије нема мира", истиче "Тагесцајтунг"

У тексту даље стоји да историја показује да "ништа добро не може да настане из стања масовне незапослености, незацељених ратних рана, међусобног оптуживања, безнађа и очаја".

"Вјера у Европску унију нестаје, а познати образац за одржавање моћи при руци је свим регионалним владарима и онима који то желе да буду: за своје страдање окривити другу нацију, своје редове збијати уз националистички поклич. Сви знају: чак и ако не желите да испровоцирате баш велике сукобе, играње с ватром на игралишту опште фрустрације лако се претвара у огањ пакла", закјучује њемачки лист.