latinica  ћирилица
18/05/2015 |  10:53 | Аутор: СРНА

Класић: Хрватски навијачи пјевају Змајеву пјесму!

Хрватски историчар Хрвоје Класић упозорава да је поздрав "За дом спремни" искључиво усташки поздрав и оцјењује да је рат у Хрватској дведесетих година био "комбинација грађанског рата и агресије".Класић наводи да је поздрав "За дом спремни" употребљаван у усташкој НДХ и да није нашао такав облик поздрава ни у једном другом периоду.

Он сматра да је сукоб 90-тих година у Хрватској био и грађански рат, а не само, како је навео, "агресија ЈНА". Већински српски крајеви били су у саставу Хрватске, па су, самим тим, и мјештани били грађани Хрватске.

Нисам чуо ни један противаргумент томе, сем пријетње да ћу ићи у затвор - рекао је Класић гостујући на ХРТ-у.

Он указује да су многи навијачки слогани "позајмљени" од сусједних народа, а као примјер наводи слоган: "У бој у бој за народ свој", који масовно користе хрватски навијачи, а ради се о стиховима српског пјесника Јове Јовановића Змаја.

Класић сматра да пресуда у случају четничког вође Драже Михаиловића не значи ни његову ни рехабилитацију тог покрета.

Он оцјењује да је намјерно заташкали објашњење судије да није пресуђивано о томе да ли су четници и Михаиловић чинили злочине, већ је оцјењиван процес у коме је он осуђен.

Класић указује да четници, али и усташе Хрватској имају право на пензију "зарађену" док су носили оружје, што сматра скандалозним.

Ипак, наводи хрватски историчар, у пракси, у Србији још ни један четник није добио ту надокнаду, јер мора да доведе два партизана као свједоке - што се показало немогућим.

Такође, Хрватски сабор је 1993. године одлучио да припадници "Хрватске домовинске војске" у коју улазе усташе и домобрани, примају пензију.

То је скандалозна одлука Сабора на чијем је челу тада био Стипе Месић, рекао је Класић.

Он сматра да су се у Блајбургу десили злочини које су починиле партизанске јединице, али да се не може говорити о невиним жртвама, јер су многи од ти војника били активни припадници усташког покрета, који је чинио масовне злочине.

Мислим да у суочавању са прошлошћу сви требамо дати допринос, а Католичка црква има велику важност у том процесу. Никада не чујемо како је католичко свештенство реаговало на све што се догађало од 1941. до 1945. године, навео је Класић.

Он сматра да никада неће бити откривен тачан број убијених у Јасеновцу, али да је број мање битан од става који треба бити бескомпромисан - да је ту почињено велико зло, које се не смије више поновити.

Класић наводи да је Фрањо Туђман био партизан "са дна каце", комуниста и човјек од великог повјерења Ивана Гошњака и Јосипа Броза. "У често призиваној лустрација Фрањо Туђман не би добро прошао", сматра Класић.

Хрватски историчар наводи да Јосип Броз Тито није био дикататор, већ аутократски владар, који је знао да употријеби моћ тако да не изгледа као дикататура.