latinica  ћирилица
18/05/2015 |  12:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Отварање поглавља прије краја године

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је увјерен да ће Србија до краја године отворити прва поглавља у преговорима са ЕУ.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Надам се и очекујем да ће се то догодити у септембру, али још нисам изгубио све наде и за раније добијање првих отворених поглавља. То могу бити 23 и 24, која се тичу владавине права, 32 које се тиче финансијске контроле и 35, специфично само за Србију, рекао је Вучић за РТС послије састанка "Пријатељи Србије" у Бриселу.

Вучић је рекао да је Србија веома цијењена у Европској унији, да недвосмислено постоји подршка свих земаља ЕУ економским реформама и стабилизацији јавних финансија, а да је пред земљом да настави разговоре по одређеним питањима о дијалогу са Приштином.

- Од Србије се очекује да настави да буде сидро или стуб безбједности у региону и ми ћемо такву политику наставити да водимо, без обзира на политичку цијену јер тиме купујемо будућност за нашу децу и земљу, рекао је премијер.

На питање да ли Србија има подршку Њемачке, с обзиром да је министар спољних послова Италије рекао да постоји консензус око отварања поглавља, Вучић је рекао да је њемачки министар Штајнмајер био веома отворен и јасан и да је ставио до знања чиме је све та земља задовољна.

Вучић је најавио да послије Брисела путује у Берлин, гдје ће сутра ујутру разговорати са шефом Бундестага, као и да ће имати неколико важних неформалних састанака.

Он је истакао да је дијалог са Приштином главна ствар за представнике бројних европских земља и да ће Србија наставити да ради на томе, штитећи своје националне и државне интересе.

Вучић је рекао да је на скупу, којем је присуствовало 20 министара спољних послова чланица ЕУ и осам њихових заменика и државних секретара подржана борба Србије за политичку стабилност у региону и не увијек лаки ни популарни напори да се та стабилност одржи.

- Имали смо отворен и конструктиван разговор о наставку дијалога с Приштином и веома позитивне ставове имале су не само Њемачка и Француска, већ све земље региона - Грчка, Кипар, Румунија, Бугарска, Мађарска, Словачка, Словенија, Хрватска, али и по први пут смо добили отворену подршку од Летоније, од прибалтичких земаља, рекао је Вучић.

Он је навео да велики број присутних министара говори о значају не догађаја не само за Србију, већ и за ЕУ.

Вучић је рекао да је данас било лепо бити Србин и грађанин Србије у Бриселу.

- Од наших аустријских, италијанских, али и од свих их осталих пријатеља чули смо искрену подршку за Србију, помало смо се осјећали као дио ЕУ и мислим да су нас на такав начин сви наши европски партнери тако и прихватали, закључио је он.