latinica  ћирилица
18/05/2015 |  13:50 | Аутор: СРНА

Гаврановић: Укупна штета од поплава већа од 75 милиона КМ

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да је у протеклих годину дана урађено много тога на санацији штете од катастрофалних поплава, која је на подручју Бањалуке процијењена на више од 75 милиона КМ.

Гаврановић је оцијенио да ће за санацију штете од поплава бити потребно између 100 и 200 милиона КМ, као и прављење планова у дужем временском периоду, ангажовањем средстава из буџета, али и других линија помоћи.

"Град је од Владе Српске, односно од Фонда солидарности за обнову Српске, тражио 13 милиона КМ за најургентније радове. Очекујем одговор сљедеће седмице. Знамо да пара нема и да су штете надмашиле све буџете. Морамо бити искрени према јавности и рећи да не можемо све да ријешимо у једном сату", каже Гаврановић.

Он је на конференцији за новинаре поводом годишњице катастрофалних поплава рекао да се први пут размишља и о реконструкцији корита ријеке Врбас, да би се спријечиле евентуалне будуће катастрофе.

Гаврановић је подсјетио да су прошлогодишње поплаве потопиле 25 мјесних заједница, више од 2.200 домаћинстава и 330 привредних друштава у овом граду.

Додатне проблеме су, истакао је Гаврановић, изазвале августовске бујичне поплаве, које су активирале много клизишта. Клизишта су погодила 32 мјесне заједнице, 277 стамбених објеката и 95 привредних објеката.

Он је рекао да је Бањалука одмах након катастрофалних поплава у хитним мјерама директно уложила око 4.500.000 КМ за побољшање стања изазваног поплавама, од чега је око 1.500.000 КМ издвојено директно грађанима.

Гаврановић је напоменуо да се радило на санацији путне инфраструктуре, наводећи, између осталог и појачање и успостављање поновне заштите насипа у насељу Чесма, што је рађено у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те санације мостова.

Он је рекао да у буџету за ову годину планирано 3,5 милиона КМ за градску Цивилну заштиту, од чега велики дио средстава иде за набавку опреме за ватрогасну јединицу.

Према његовим ријечима, град Бањалука је заједно са УНДП-ом, користећи једну линију помоћи, обезбиједио услове за санацију 100 кућа захваћених поплавом у првој фази, док су у току додатне активности за помоћ у санацији још 100 објеката.

Он је навео да ће бити реализован пројекат санације највећег клизишта у Бањалуци у насељу Дракулић, који је кандидован код УНДП.

Шеф Одсјека цивилне заштите града Бањалука Жељко Катић рекао је да Цивилна заштита има око 1.100 припадника цивилне заштите опште намјене, те да се проводе обуке у свим мјесним заједницама.

Он је рекао да су току поступци јавних набавки опреме за спашавање на води, опреме за пуњење врећа са пјеском, да је проширен број јединица цивилне заштите за специјализоване намјене, те да је у јединицу за спашавање на води укључен и Рафтинг клуб "Кањон".