latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:29 | Аутор: СРНА

Рогић: Приоритет запошљавање демобилисаних бораца

Скупштина Борачке организације града Бањалука закључила је данас да је приоритет у наредном периоду запошљавање незапослених демобилисаних бораца, те потпуна афирмација и реализација Програма Владе Републике Српске за запошљавање дјеце породица погинулих бораца.
Бања Лука: Скупштина Борачке организације - Фото: СРНА
Бања Лука: Скупштина Борачке организацијеФото: СРНА

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић изјавио је новинарима да је проблем запошљавања демобилисаних бораца могуће ријешити кроз такозвани институт пријевременог пензионисања за одређене старосне доби.

Рогић је рекао да је на извјештајној Скупштини градске Борачке организације закључено да треба да се настави са Програмом потпуног стамбеног збрињавања приоритетних категорија проширеног са борцима, као и да је потребно доношење нове регулативе - уредбе о стамбеном збрињавању.

Он је рекао да је Скупштина, такође, закључила да институције власти Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама БиХ треба да предузму све радње на спречавању срамног и селективног рада Суда и Тужилаштва БиХ према борачким категоријама у Српској.

Према његовим ријечима, на Скупштини је закључено да је потребно донијети нови Статут БОРС-а и инсистирати на отпочињању изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци.

- Захтијевамо од Владе Републике Српске да не дође до поскупљења електричне енергије, а ако се, ипак, одлуче да до тога дође, да се максимално заштите социјалне категорије, којима припада највећи дио борачке популације, истакао је Рогић.

Скупштина Борачке организације града Бањалука затражила је од Владе Републике Српске да ради на доношењу новог закона о грађењу и уређењу простора, који ће омогућити одређене повластице борачким категоријама код градње и легализације индивидуалних стамбених објеката.

Извјештајној скупштини Борачке организације града Бањалука присуствовали су представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, командант Трећег пјешадијског /Република Српска пука/ Оружаних снага БиХ бригадир Недељко Копуз, Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука, Удружења војних пензионера Републике Српске, Удружења ампутираца "Удас".