latinica  ћирилица
18/05/2015 |  15:40 | Аутор: СРНА

Брисел: Подршка земаља ЕУ реформама у Србији

У Бриселу је одржана конференција "Пријатељи Србије". Премијер Србије Александар Вучић дочекао је представнике свих 28 држава чланица ЕУ. Напоменуо је да је Србија веома цијењена у ЕУ, и да постоји подршка реформама и стабилизацији јавних финансија. Очекује да прва преговарачка поглавља буду отворена до краја године.
Пријатељи Србије у Бриселу (фото: www.twitter.com/avucic) -
Пријатељи Србије у Бриселу (фото: www.twitter.com/avucic)

Вучић је после конференције рекао да вјерује да је данас Србија добро представљена у Бриселу. "Говорили смо шта смо урадили. Постоји подршка свих земаља ЕУ нашим реформама и стабилизацији јавних финансија, и није било примједаба о том питању", рекао је Вучић.

Напоменуо је да је на скупу говорило 13 представника различитих земаља и да подржана борба Србије за стабилност у региону и напори Србије да се то одржи.

"Имали смо отворен и конструктиван разговор о наставку дијалога с Приштином и веома позитивне ставове имале су не само Њемачка и Француска, већ све земље региона – Грчка, Кипар, Румунија, Бугарска, Мађарска, Словачка, Словенија, Хрватска, али и први пут смо добили отворену подршку од Летоније, од прибалтичких земаља", рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија је веома цијењена у ЕУ. Вучић је увјерен да ће прва преговарачка поглавља бити отворена прије краја године. Очекује да то буде у септембру, али, истиче, није изгубио наду да се то догоди нешто раније.

Нагласио је да је њемачки министар Франк-Валтер Штајнмајер био отворен и да је ставио до знања чиме је све Њемачка задовољна. Најавио је да сутра иде у Берлин, где ће имати неколико важних састанака.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да то јесте главна ствар за поједине представнике бројних земаља, али је истакао да ће Србија наставити да ради на томе, штитећи своје државне и националне интересе.

"Данас је било лијепо бити грађанин Србије у Бриселу", рекао је премијер и поновио да је Србији пружена искрена подршка.

"Већ смо се помало осјећали као дио ЕУ, и мислим да су нас на тај начин и европски партнери прихватали", рекао је Вучић.

Вучић и Курц

Састанку је присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Конференција је одржана на иницијативу министара спољних послова Аустрије и Италије, како би се представила достигнућа Србије у евроинтеграцијама.

Домаћин скупа министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц честитао је Србији на позитивним и значајним реформама, али је додао да није добро што Србија годину и по после почетка приступних преговора још није отворила ниједно поглавље.

"Желимо да подржимо Србију на европском путу, а данас смо видели да у томе имамо подршку колега из ЕУ", рекао је Курц.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас у Бриселу да је важно што прије отворити поглавља у приступним преговорима, јер сви желе Србију у ЕУ. 

Курц је, након конференције "Пријатељи Србије", честитао Београду на позитивним и значајним реформама, али је додао да није добро што Србија годину и по дана послије почетка приступних преговора још није отворила ниједно поглавље.

Он је оцијенио да је овај сусрет министара и представника свих земаља ЕУ био веома конструктиван и показао једногласну подршку, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Министар иностраних послова Италије Паоло Ђентилони, који је уз аустријског колегу био домаћин данашњег скупа, рекао је да сви уважавају конструктивну улогу Србије у напорима за очување стабилности на западном Балкану, као и недогматски и прагматични приступ Београда рјешавању проблема.

Он је додао да постоји општи консензус за што раније отварање поглавља.

"Данашњи састанак и прва реаговања су добра вијест за Србију, али и за Италију и Аустрију, као организаторе ове конференције", рекао је Ђентилони.

Хрватски министар спољних послова Весна Пусић изјавила је да Загреб подржава што скорије отварање приступних преговора са Србијом.

Пусићева је поручила да је због стабилност у регион важно да се направи јасна дистанца од величања нацистичких колаборациониста, у које је сврстала вођу равногорског покрета Драгољуба Михаиловића.

Она је у изјави новинарима оцијенила да је рехабилитација Михаиловића послала врло лошу поруку у регион, те истакла да се о томе разговарало јутрос на министарском састанку.

Састанак представника свих 28 држава чланица ЕУ почео је уводним говорима премијера Србије Александра Вучића и шефова дипломатије Аустрије и Италије.

О важности која се у Бриселу придаје овом скупу говори и то што је због њега помјерен почетак министарског савјета ЕУ посвећеног избјегличкој кризи, а међу "Пријатеље Србије" уврстио се и европски комесар за проширење Јоханес Хан.