latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:26 | Аутор: Агенције

Владин и антивладин протест блокирали Скопље (ВИДЕО)

Скопље је данас практично блокиран град, због барикада које су шаторима подигли активисти опозиционог СДСМ-а испред зграде Владе и због најављеног митинга подршке власти који вечерас организује ВМРП-ДПМНЕ Николе Груевског
Македонија протести - Фото: AFP
Македонија протестиФото: AFP

 У очекивању вечерашњег митинга владајуће странке, неколико стотина грађана, учесника јучерашњег антивладинг протеста, кампује испред зграде Владе, а с њима је на улици ноћ провео и лидер СДСМ-а Зоран Заев.

 Они тврде да ће ту остати све док Груевски не поднесе оставку. Он је поручио да оставку неће дати јер то сматра кукавичким чином, преносе агенције.

Владајућа ВМРО ДПМНЕ је за вечерас најавила одржавање свог митинга "Македонија је јака", а грађане позивају на окупљање испред зграде македонског парламента, Собрања, које се налази неколико стотина метара даље од зграде Владе, гдје су присталице опозиције провеле ноћ и гдје се до вечерас очекује окупљање већег броја људи.

Полиција је најавила да ће већи број полицајаца раздвајати два скупа.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски је раније рекао да се скуп организује да би се "показало да ова држава има народ с јаком кичмом и да неће дозволити да неко споља, неко ко је инструмент и полтрон нечијих интереса, руши државу, да руши легитимно изабрану власт и да спроводи друга сценарија".

 ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ И ДАЉЕ БЕЗ ДОГОВОРА

Вође четири највеће политичке странке у Македонији нису постигли напредак на данашњем састанку у Скопљу којем су присуствовали и амерички амбасадор Џес Бејли и амбасадор ЕУ у Скопљу Аиво Орав.
Састанку су присуствали лидери ВМРО-ДПМНЕ и премијер Македоније Никола Груевски, СДСМ Зоран Заев, Демократске уније за интеграцију Али Ахмети и Демократске партије Албанаца Мендух Тачи. Опозициони СДСМ инсистира на два услова за постизање напретка у преговорима договарање принципа и формирање нове владе. СДСМ није прихвтио приједлог Ахметија за реконструкцију Владе и формирање радних група које би размотриле остале захтјеве опозиције. Након састанак, Заев је изјавио да ће нови састанак бити одржан 26. маја, али да он ни тада неће одступити од својих захтјева. Груевски се није обраћао новинарима. Ово је други састанак лидера највећих политичких странака у Македонији. Европска комисија позвала је сутра Николу Груевског и Зорана Заева на разговоре у Стразбур. Владајућа коалиција "За бољу Македонију", коју предводи ВМРО-ДПМНЕ организоваће вечерас у Скопљу велики митинг подршке владиним реформа.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, који је и премијер Македоније, и лидер опозиционог СДСМ Зоран Заев отпутоваће касније у току дана у Стразбур да би на састанку с посланицима у Европском парламенту покушали да нађу рјешење за политичку и институционалну кризу у Македонији.

Зорану Заеву је због путовања у Стразбур враћен пасош који му је одузет крајем јануара због кривичне пријаве у случају "Пуч".

На састанцима у Стразбуру неће учествовати лидер албанске Демократске уније за интеграцију Али Ахмети, партије која је коалициони партнер Николе Груевског, као ни опозициона Демократска партија Албанаца, чији је лидер Мендух Тачи.

Према оцјени македонских медија, међутим, нема мјеста оптимизму да ће двије супротстављене стране – СДСМ и ВМРО ДПМНЕ, постићи договор на разговорима у Скопљу, и у Стразбуру.

Док је оставка Николе Груевског искључив захтјев СДСМ-а за престанак протеста и враћања њихових посланика у парламент, у чијем раду не учествују од априла 2014. године, јер не признају резултате избора, Груевски наводи да се о свему на преговорима може разговарати осим о његовој оставци и формирању техничке владе.