latinica  ћирилица
18/05/2015 |  18:30 | Аутор: Блиц

Харадинајев брат на црној листи Америке

Даут Харадинај, брат Рамуша Харадинаја, остао је на црној листи Стејт департмента и приликом њеног посљедњег ажурирања 28. априла 2015.
Рамуш Харадинај - Фото: ФОНЕТ
Рамуш ХарадинајФото: ФОНЕТ

Посланик Алијансе за будућност Косова, чији је лидер Рамуш, према сазнањима српске БИА, доводи се у непосредну везу с организовањем терористичких група које су извеле напад у Куманову 9. маја. Он је на црној листи САД још од 2001, када су Македонију потресли оружани сукоби с Албанцима, а Американци су му недавно поручили да се по том питању ништа није промијенило.

Наиме, Амбасада САД у Приштини је, након провјере списка од 15 посланика који је требало да крајем маја посјете америчку војну базу у Њемачкој, скинула Даута Харадинаја. Осим њега, зелено свјетло нису добили посланик Самоопредјељења Реџеп Сељими и посланик Иницијативе за Косово Зафир Бериша. Сва тројица су били ратни команданти ОВК и припадници тзв. Косовског заштитног корпуса и сви су већ 14 година на тој листи која подразумијева забрану уласка у САД и замрзавање имовине.

Извор листа Блиц из албанских политичких кругова у Приштини каже да ова забрана одласка у војну базу САД нема везе с посљедњом кризом у Македонији, али истиче да се "нешто озбиљно дешава".

- Америка је почела да окреће леђа херојима Косова из ОВК. Америчка амбасада је дала забрану за Харадинаја, који је предсједник парламентарне Комисије за надгледање Безбједносних снага Косова, као и за Сељимија и Беришу, који су чланови Комисије, док су зелено свјетло добиле посланице попут Дорутине Маљоку из ДСК, познате по томе што оптужује тајну службу ОВК да јој је убила оца који је био савјетник код Ругове - каже саговорник из Приштине.

Стејт департмент је 26. јуна 2001. ставио Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији. Будући да ни ове године није скинут с листе, произлази да га међународни обавјештајни фактори и даље оцјењују као особу који представља опасност.