latinica  ћирилица
18/05/2015 |  20:54 | Аутор: СРНА

У Скопљу митинг подршке Груевском

Македонском химном и минутом ћутања за погинуле полицајце прошлог викенда у Куманову, у Скопљу је вечерас почео масован митинг подршке власти и премијеру Николи Груевском, чију оставку тражи опозиција.
Скопље: Митинг подршке актуелној власти (Фото: mkd.mk) -
Скопље: Митинг подршке актуелној власти (Фото: mkd.mk)

22.20...

Македонија иде напријед, а манипулатори не могу са њом, поручио је македонски премијер Никола Груевски.

"Македонија је европска земља и добиће заслужено мјесто, има мудар народ и зато - живјела Македонија", завршио је Груевски вечерашње обраћање на двочасовном митнгу на којем се окупило око 90.000 присталица актуелне власти испред Собрања, а са бине је испраћен уз страначку химну.

Груевски је рекао да је Македонија оријентисана ка ЕУ и ако има воље може се доћи до политичког компромиса. Истакао је да македонски политичари ни не помишљају да без референдума донесу одлуку о имену Македоније. Груевски је навео да је Европска комисија објавила прогнозу да ће Македонија ове и сљедеће године имати највећи раст, а то, како је додао, значи инвестиције и радна мјеста, преноси Спутњик.

"Послије ове објаве стигли су искусни терористи. Наша полиција их је зауставила. Опозиција каже да смо их ми организовали. Међутим, нема убијених цивила, само терористи - нису им прошле лажи", истакао је премијер.

Груевски је рекао да лидер опозиције Зоран Заев не жели напредну Македонију. "Ни његов сценариста то не жели. Они хоће власт по сваку цијену", нагласио је Груевски.

Он је рекао да нико није рекао да актуелна власт не гријеши. "За девет година власти сигурно смо и гријешили и о томе смо причали на конгресу странке", додао је Груевски, лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Око 22.00 часа завршен је митинг подршке актуелној власти који је организовао владајући ВМРО-ДПМНЕ и предизборна коалиција "За бољу Македонију". Митинг је прошао без инцидената, а према подацима полиције било је око 90.000 људи који су носили заставе Македоније.

На око километар и по мјеста одржавања митинга ВМРО-ДПМНЕ, протестовале су присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније.

21.40...

Митинг се одржава под слоганом "Македонија је снажна", а окупљени на тргу испред зграде Собрања узвикују "Никола, Никола". Они носе државне заставе Македоније и Србије. Са митинга се чуо позив опозиционом СДСМ-у да се врате у парламент.

Македонија се неће предати, она је јака и с тога нема повлачења, поручио је предсједник Владе Македоније Никола Груевски. Нагласио је да Македонији не требају демократе који преко својих контролисаних и споља финансираних медијума рекламирају шта ће промијенити ако дођу на власт.

"Демократе нису они који организују насиље над својим политичким противницима. Ова маса, ова сила је најбољи одговор на то", истакао је Груевски на митингу подршке актуелној власти на тргу испред Собрања у Скопљу, гдје се окупило више од 20.000 присталица актуелне власти.

Груевски је истакао да Македонију неће предводити човјек који деструктивним актима хоће да дође на власт.

"Македонији не треба премијер који са страним службама хоће да дође на власт и ставља им се на располагање. Јуче слушам /Зорана/ Заева да ће да доведе стране инвеститоре. Десет година је градоначелник Струмице па ниједног није довео, а домаће рекетира", истакао је Груевски.

Он је додао да Заев не само да неће бити премијер, него ни градоначелник. "Видјели смо како је од Струмице направио свој пашалук, своју приватну фирму за лично богаћење", рекао је Груевски. Истакао је да је овај митинг најбољи одговор свим оним сценаристима који чврсто вјерују да ће срушити власт.

Професорица историје Виолета Ацковска позвала је Заева да се врати у парламент и да се демократским средствима бори за власт. "У овом тренутку над Македонијом се надвио облак као 2001. И овде се предвиђа украјинска драма. Наша енергија која се сада овде осјећа је толико јака да може да се супротстави овом сценарију", истакла је Ацковска, упоређујући опозицију Заева са онима који су рушили Кијев у шаторима.

Предсједник централне скопске општине Карпош Стевче Јакимовски упозорио је да овом нестабилношћу Македонија губи милионе, као и да СДСМ никада није имао неку економску политику.

21.10...

Груевски је на митинг дошао са супругом Боркицом, а поред њега је и бивша министарка полиције Гордана Накуловска, која је прошле седмице поднијела оставку на ту позицију.

Уочљив је велики број припадника полиције, недалеко су паркирани водени топови и хамери. Све је учињено како би се направила тампон зона између Собрања и сједишта Владе Македоније гдје од синоћ кампује више стотина присталица опозиционе СДСМ Зорана Заева. Под притиском међународне заједнице, амбасада САД и ЕУ у Скопљу, Груевски и Заев су разговарали у петак и данас о начинима за превалажење тренутног стања, али су ти састанци завршени без резултата.

Сутра, њих двојица ће се наћи у Стразбуру гдје ће са Јоханесом Ханом и тројицом парламентараца разговарати о истој теми.