latinica  ћирилица
18/05/2015 |  20:57 | Аутор: СРНА

Капетан Драган ће бити изручен до 14. јула

Хрватски портали пишу да ће Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, бити изручен Хрватској најкасније до 14.јула. Одлуком аустралијског Високог суда исцрпљена су сва правна средства за спречавање изручења.
Капетан Драган Васиљковић - Фото: Бета
Капетан Драган ВасиљковићФото: Бета

Истовремено, почео је да тече рок од 60 дана за његово пребацивање у Хрватску. Портали наводе да ће хрватска полиција “допратити” Васиљковића из Аустралије.

Хрватска ће морати да плати Васиљковићу авио-карту од Сиднеја до Загреба у износу од око 30.000 куна.

Пошто ће у пратњи бити најмање два полицајца, трошак путовања износи готово 100.000 куна, без смјештаја полицајаца у Аустралији.

Капетан Драган жалио се на процедуралне грешке бившег министра правосуђа Џејсона Клера и нада се да ће нови министар правосуђа поништити одлуку о испоручивању.

Адвокати су се жалили и на чињеницу да Хрватска није предала доказе који терете Драгана Васиљковића, али Правилником о изручењу Хрватској, који је ратификован у Аустралији 2004. године, прописано је да Хрватска није дужна да пошаље такве доказе - наводе портали.

Капетан Драган је у више наврата истицао да му у Хрватској неће бити омогућено фер суђење и да страхује за живот.

Драган Васиљковић је као добровољац учествовао у борбама у тадашњој Републици Српској Крајини и, како је и сам наводио, обуци српских војника.

Против њега није подигнута хашка оптужница, али се налази на хрватској листи тражених лица.