latinica  ћирилица
18/05/2015 |  21:14 | Аутор: СРНА

Лидери владајуће коалиције о законима и функционисању институција

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је са лидерима странака владајуће коалиције разговарао о одређеним законима које ће Народна скупштина Републике Српске сутра разматрати, као и о питањима функционисања институција.

"У питању је убичајени коалициони састанак на којем су учествовали представници партија и шефови посланичких клубова, као и чланови Владе", рекао је новинарима након састанка Додик.

Коментаришући усвајање измјена Кривичног закона БиХ предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се ради о потпуном игнорисању интереса Републике Српске од СДС-ових делегата и послове који су на граници њихове издаје.
"Очигледно су делегати СДС-а гласали за овај акт или били уздржани што је сасвим довољно. Ми ћемо то ставити на Скупштину па ћемо видјети шта можемо да урадимо", рекао је новинарима у Бањалуци Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је рекао да није било механизма да се задржи усвајање измјена Кривичног закона БиХ и да је ријеч о потпуно нелогичној ситуацији да представници Републике Српске неусаглашено дјелују у заједничким институцијама.

"То је нешто на шта смо упозоравали, а када смо говорили о пробошњачком карактеру СДС-а и начину на који њихово руководство ради. Многи су мислили да то говоримо реда ради. Ових дана смо чули и важне људе из њихове структуре који о томе говоре", рекао је Додик.

Он је навео да СДС покушава да то прикаже другачије јавности, те да им очигледно није довољно упозорење што парламент, Влада и предсједник Републике, као и значајн број њихових људи не подржава такву политику.

"СДС има свој ритам издаје и они ће то наставити да раде", сматра Додик.

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да коалициони договор ове партије са Странком напредна Српска ничим није нарушен.
"Не значи да је, ако је неко против нечега, нарушена скупштинска већина", рекао је Павић вечерас новинарима у Бањалуци након састанка лидера странака владајуће коалиције.

Марко Павић

Он је навео да на састанку није разговарано о посебним темама које би излазиле из оквира надлежности Народне скупштине и Владе.

"Ријеч је о уобичајеном састанку коалиционих партнера о тематици са дневног реда Народне скупштине и о неким мјерама које би у наредном периоду требало предузети у вези са фискалним растерећењем привреде и са законом о стварним правима које што прије треба донијети", каже Павић.

 Говорећи о састанку лидера коалиционих странака Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије је рекао да је "било  ријечи о свим темама, анализирали смо комплетан дневни ред сједнице парламента, као и она питања која ће у наредном периоду бити предмет разматрања парламента".

 "Сматрам да је ово добар метод рада, а можда му сада дајемо већи значај него што смо стизали раније. Показује се да је то врло квалитетно у смислу пуног разумијевања за свако питање у Републици Српској", Он је додао да ће се тако радити и у будуће са циљем пуног доприноса даљем развоју и стабилности Репубике Српске да би на вријеме били препознати сви проблеми којима се излаже Република и да се на њих одговори.

Петар Ђокић

На састанку у Бањалуци учествовали су и међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић,  потпредсједник ДНС-а  Недељко Чубриловић, шефови посланичких клубова СНСД-а, ДНС-а и СП-а у Народној скупштини Радован Вишковић, Споменка Стевановић и Слободан Протић.