latinica  ћирилица
21/05/2015 |  09:18 | Аутор: СРНА

Човић: Повратници са ратишта стварају амбијент за тероризам

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић упозорио је да се више од стотину грађана БиХ налази по ратиштима у свијету и да својим повратком стварају и могући амбијент за нове терористичке активности.
Драган Човић -
Драган Човић

Човић је навео да је ситуација када је ријеч о тероризму изузетно сложена, неријетко забрињавајућа, и да се у БиХ мора бити свјесно и амбијента у свијету.

Говорећи о безбједносном аспекту у вези са посјетом папе Фрање БиХ, Човић је истакао да је сигуран да ће све агенције које се баве полицијском и обавјештајно-безбједносном активношћу радити свој посао крајње професионално и да неће бити било каквих проблема.

Он је за "Независне новине" рекао да сви треба да се потруде да слика БиХ која ће ићи у свијет буде примјерена потребама БиХ и њених људи, али и самог тог догађаја.

Када је ријеч о односима унутар Федерације БиХ, Човић, који је предсједник ХДЗ-а БиХ, навео је да су федерални партнери запали у кризу након што се временом одустајало од договорених рјешења, од којих су нека измјене Закона о државним службеницима и промјене надзорних одбора у кључним предузећима.

Он је подсјетио да је договорена хитна измјена Закона о државним службеницима да би могли да буду расписани конкурси за све помоћнике министара на свим нивоима, за све секретаре у министарствима и свим дирекцијама у којима то није ријешено на мандатни период.

Човић је додао да се временом, несхватљиво, одустајало од таквих рјешења.

Он је навео да је ХДЗ инсистирао на измјенама и управљачких структура, и то да се приоритетно уради у фирмама као што су "Еронет", "Алуминиј", "ЕП Херцег Босне", "Развојна банка", "Хрватске поште".

"Иако смо више пута имали договор како ћемо то кључно питање ријешити, већ на првој сједници Владе ФБиХ неко се сјетио да ту тачку скине са дневног реда", подсјетио је Човић.