latinica  ћирилица
21/05/2015 |  11:51 | Аутор: СРНА

Заштита менталног здравља припадника оружаних снага

Министарство одбране БиХ, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, федерално Министарство здравства и Одјељење за здравство и остале услуге Владе дистрикта Брчко данас су у Сарајеву потписали Меморандум о разумијевању о заштити и унапређењу менталног здравља припадника Оружаних снага и Министарства одбране БиХ.
Сарајево - Заштита менталног здравља припадника оружаних снага - Фото: СРНА
Сарајево - Заштита менталног здравља припадника оружаних снагаФото: СРНА

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић изразио је увјерење да ће потписани Меморандум помоћи унапређењу система управљања људским ресурсима и подићи ниво менталног здравља и превенције посттрауматског стресног поремећаја /ПТСП/ припадника Оружаних снага и Министарства одбране БиХ.

Према Јеринићевим ријечима, помоћ у превенцији ПТСП нарочито је битна у случајевима припадника Оружаних снага који учествују у мировним мисијама, али и у реинтеграцији отпуштених припадника Оружаних снага БиХ.

Јеринић је захвалио министарствима здравља Српске и ФБиХ, као и Одјељењу за здравство дистрикта што су својим активностима омогућили потписивање Меморандума.

"Министарство одбране препознало је ментално здравље припадника Оружаних снага као веома важан сегмент у извршавању њихових сложених задатака", рекао је савјетник министра здравља и социјалне заштите Српске Миленко Грујичић и указао на значај што су у пројект укључени и цивилни центри за здравље.

Грујичић је навео да у здравственом систему Српске дјелују 24 центра за ментално здравље у којима ради едуковани кадар, који је спреман за едукацију кадрова у будућим центрима које Оружане снаге намјеравају да оснују.

Помоћник министра здравства Федерације БиХ Горан Черкез оцијенио је да је ријеч о искораку у заштити здравља припадника Оружаних снага БиХ, али и њихових породица.

Владе Норвешке и Данске помогле су пројекат изградње капацитета БиХ институција на пољу очувања менталног здравља припадника Оружаних снага, а подршку је пружила и Међународна организација за миграције /ИОМ/.

Потписивању Меморандума о разумијевању присуствовали су и званичници амбасада САД, Велике Британије, Хрватске, Норвешке, Србије, Словеније, Шведске, Данске, Македоније, Црне Горе и Финске, те ИОМ-а у БиХ.