latinica  ћирилица
21/05/2015 |  15:03 | Аутор: СРНА

Могуће пролонгирање објављивања резултата пописа

Агенција за статистику БиХ саопштила је данас да би могао бити пролонгиран почетак објављивања коначних резултата пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

У саопштењу се додаје да на јучерашњој сједници Централног пописног бироа није усвојен Приједлог јединственог програма обраде пописне грађе Пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013 године, који утврђује правила за извођење резидента и правила за укључивање/искључивање одређеног броја пописница у процесу обраде података.

Приједлог, како се наводи, није усвојен због тога што три статистичке институције нису постигле сагласност о сету правила за одређивање статуса резидента /сталног становништва/ која ће се користити током обраде података пописа.

Централни пописни биро закључио је да Агенција за статистику БиХ треба да допуни приједлог јединственог програма са усаглашеним примједбама и сугестијама и достави га Савјету министара БиХ и Међународној мониторинг мисији.

Из Агенције поручују да Савјет министара БиХ, на основу Меморандума о разумијевању, који је потписало са Европском комисијом и Савјетом Европе 18. априла 2012. године, може затражити помоћ експерата Међународне мониторинг мисије да предлож сет правила који ће омогућити да резултати пописа 2013. године у БиХ буду квалитетни, употребљиви и међународно признати и упоредиви.