latinica  ћирилица
21/05/2015 |  20:02 | Аутор: СРНА

Савјет министара о нападу у Зворнику и акцији "Рубен" (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ упознат је данас са информацијама о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику и акцији МУП-а Републике Српске кодног назива "Рубен" на основу којих ће Парламентарној скупштини БиХ бити предложени одређени закључци.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Информације су Савјету министара БиХ доставили Министарство безбједности и Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је на конференцији за новинаре да је први закључак, који ће бити предложен парламенту БиХ, да се на основу свега што се догађало смире тензије и у нормалној атмосфери разговара о свему и пронађу поуке да се спријечи да се нешто слично догоди.

Он је поновио да је за њега лично напад на Полицијску станицу у Зворнику терористички чин и да ће праву истину да утврди истрага.

"Постоји опис догађаја, али је суштина да буде утврђено да ли постоји одређена организована позадина свега тога, да ли постоје лица која су то организовала, која су наговарала, подстрекавала и, евентуално, финансирала", рекао је Мектић.

Према његовим ријечима, неопходно је извршити потребна вјештачења да би могао да буде дат конкретан одговор на ово питање.

"На данашњој сједници Савјета министара БиХ нисмо хтјели да се бавимо било каквим квалификацијама, већ то препуштамо надлежним институцијама", рекао је Мектић и додао да Савјет министара БиХ није утврђивао шта се догодило, јер за то постоје правосудне и полицијске институције.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да је ово министарство требало да испита да ли је током акције "Рубен" дошло до евентуалног нарушавања и угрожавања људских права повратничке популације.

"Добили смо информацију од Специјалног тужилаштва и МУП-а Републике Српске да није било примједби на начин привођење акције и понашање припадника МУП-а Српске. Међутим, нисмо добили тражени одговор на питање да ли је, евентално, било нарушавања људских права повратничке популације. Стога, смо закључили да нисмо добили адекватан одговор", истакла је Боровчева.

Она каже да се у информацији достављеној Савјету министара БиХ посебно издваја закључак у којем се позива на толеранцију, поштивање људских права, међусобно уважавање, поштивање свега онога што институције раде када је ријеч о примјенама конвенција и протокола који се односе на заштиту људских права.

"Сматрамо да је дошло до видне узнемирености и страха што је довело до угрожавања људских права. Потврдили смо да је ова полицијска акција нарушила право повратничке популације на њихову личну и колективну безбједност", навела је Боровчева.

Према њеним ријечима, са овом информацијом биће упознат омбудсман за људска права и на њему је да ли ће предузети одређене активности.

УСВОЈЕНА ИНФОРМАЦИЈА О СТРАТЕГИЈИ РАЗВОЈА СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства цивилних послова о провођењу Стратегије развоја стручног образовања и обуке у БиХ за период 2007 – 2013. године, којом је наглашена потреба интензивирања започетих реформи свих надлежних органа, с циљем усвајања стандарда ЕУ у овој области.

На данашњој сједници је констатовано да су у области реформе средњег стручног образовања и обуке постигнути одређени резултати и да је неопходно интензивирати започете и предузети нове активности, полазећи од стратегија "Европа 2020" и "Југоисточна Европа 2020", као и од Европског квалификационог оквира за цјеложивотно учење и основа квалификационог оквира у БиХ.

Ради наставка и интензивирања реформе средњег стручног образовања и обуке у БиХ, задужено је Министарство цивилних послова да, у сарадњи са уставно надлежним министарствима и институцијама у БиХ, покрене активности на изради новог стратешког документа о даљем развоју средњег стручног образовања и обуке, који ће бити достављен Савјету министара на усвајање.

Савјет министара апелује на уставно надлежна министарства и институције да донесу властите законске, програмске и друге акте, неопходне за интензивирање реформе средњег стручног образовања и обуке, посебно у домену усклађивања ове врсте образовања с потребама тржишта рада и друштва у цјелини.

Савјет министара апелује и на образовне и друге надлежне власти, које представљају релевантне партнере сектора образовања, да предузму потребне активности ради пуне имплементације опредјељења и мјера утврђених у "Стратешкој платформи развоја образовања одраслих у контексту цјеложивотног учења у БиХ од 2014. до 2020".

У Информацији је наглашена потреба усклађивања средњег стручног образовања са потребама тржишта рада, поготово што половина радно способног становништва у БиХ има завршену средњу школу.

То је велики потенцијал којег треба ослободити путем цјеложивотног учења, а то ће резултирати и већом запосленошћу и социјалном инклузијом, односно смањењем сиромаштва, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Министри су на данашњој сједници усвојили и Информацију о провођењу "Перспектива" програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у 2014. години.

На сједници је дата подршка напорима и припремама Министарства одбране на реализацији од прошле године властитог програма транзиције, посебно на провођењу компоненте у области заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Усвојена је и Информација Дирекције за европске интеграције о проширењу примјене Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица, с једне стране и БиХ, с друге стране, на Хрватску.

Дирекција за европске интеграције задужена је да хитно упути Предсједништву БиХ приједлог да, у складу с Уставом БиХ, усвоји одлуку о проширењу примјене Споразума на Републику Хрватску, која ће се примјењивати од дана ступања на снагу Споразума до дана почетка примјене Протокола уз Споразум, како би се узело у обзир приступање Републике Хрватске Европској унији.

Дирекција за европске интеграције ће по усвајању ове одлуке у Предсједништву БиХ одмах обавијестити Министарство спољне трговине и економских односа које ће хитно обавијестити Управу за индиректно опорезивање БиХ да се од датума ступања на снагу Споразума, овај споразум примјењује и на увоз робе поријеклом из Хрватске.

Управа за индиректно опорезивање БиХ је задужена да, у оквиру својих надлежности, одмах предузме све неопходне мјере за правовремену и несметану примјену одлуке Предсједништва БиХ.

Институције БиХ надлежне за транспорт, финансије, конкуренцију и интелектуално власништво су задужене да, у складу са својим надлежностима, предузму све неопходне мјере за правовремену и несметану примјену одлуке Предсједништва БиХ, да прате провођење и примјену одредаба Споразума на територију Европске уније и да о евентуално уоченом кршењу обавеза из овог споразума у односу на БиХ и правна и физичка лица из БиХ, а након његовог ступања на снагу, о томе без одлагања обавијесте Савјет министара БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције о тренутном стању преговора ради закључивања Протокола уз Привремени споразум о трговини и трговинским питањима између Европске заједнице, с једне стране, и БиХ с друге стране, да би се узело у обзир приступање Хрватске Европској унији.

Задужена је делегација БиХ, у којој ће обавезно бити представници ентитетских и институција БиХ, те представници Брчко дистрикта БиХ, да присуствује састанку преговарачких тимова који ће бити одржан 29. маја у Бриселу и још једном изрази спремност да учествује у наставку разговора с циљем проналажења обострано прихватљивог рјешења.

Делегација БиХ ће на овом састанку поступати у складу са датим мандатом у оквиру преговарачке позиције БиХ, а предмет разговора не могу бити робе за које је предвиђена пуна царинска заштита до уласка БиХ у ЕУ и које нису обухваћене Привременим споразумом.

Делегација БиХ ће, након одржаног састанка, доставити извјештај Савјету министара БиХ.

Усвојена је и Информација о провођењу пројекта "Мапа пута за реформу регистрације пословних субјеката", који ће се финансирати из средстава Фонда за реформу јавне управе и изражена подршка циљевима овог пројекта.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе је задужена да од почетка имплементације Пројекта, у оквиру својих редовних извјештаја из домена реформе јавне управе, извјештава Савјет министара о његовој реализацији.

Пројектом ће бити створена детаљна и комплетна мапа пута реформе регистрације пословних субјеката, усаглашена са свим релевантним заинтересованим странама, како би се омогућило покретање и електонско вођење посла с јавном управом у БиХ, путем јединствене тачке контакта.

Општи циљ пројекта је повећање конкурентности привреде БиХ и стимулисање пословних субјеката повећањем ефикасности, ефективности, квалитета, флексибилности и транспарентности услуга које се пружају пословним субјектима, кориштењем иновативне информационе и комуникационе технологије у реструктуирању управе на нивоу БиХ.

Федерација БиХ и Брчко дистрикт требали би имати индивидуалне мапе пута реформе, које би биле комплементарне са планом реформе који се од раније примјењује у Републици Српској.