latinica  ћирилица
21/05/2015 |  21:59 | Аутор: СРНА

Лавров и Кери разговарали о Сирији, Јемену, Украјини

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је данас телефоном са америчким државним секретаром Џоном Керијем о ситуацијама у Сирији, Јемену и Украјини, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Овај разговор био је најновији у серији контаката на високом нивоу између Москве и Вашингтона у посљедњих неколико дана о кризама на Блиском истоку и у Украјини.

"У фокусу је била ситуација у Сирији и Јемену, укључујући напоре међународне заједнице да олакша почетак мировног процеса у оба жаришта", наводи се у саопштењу.

Амерички специјални изасланик за Сирију Данијел Рубенштајн разговарао је прије три дана са Михаилом Богдановом, изаслаником предсједника Владимира Путина за Блиски исток.

"Наше америчке колеге сада схватају једну ствар - да тренутно нема алтернативе сиријском предсједнику Башару ал Асаду и садашњим властима. Ако се нешто деси њима, онда ће екстремисти, терористи, `Исламска држава` преузети пуну контролу над Сиријом", рекао је данас Богданов, пренијела је РИА "Новости".

Он је додао да Вашингтон због тога показује да је заинтересован за сарадњу са Русијом и да двије земље треба да, без губљења времена, осмисле нове идеје, али није навео више детаља.