latinica  ћирилица
23/05/2015 |  08:17 | Аутор: РТРС

Спремите се, почиње Ролан Гарос

Пред нама је други тениски Гренд слем турнир сезоне, 114. издање Ролан Гароса.

Пажња спортске јавности у наредне двије недјеље биће усмјерена према "Граду свјетлости" гдје ће се најбољи тенисери свијета борити се за један од највећих трофеја у спорту.

Много је питања пред паришки Гренд слем, али два се издвајају...

Може ли Новак Ђоковић освојити једини Гренд слем трофеј који му недостаје у каријери?

Да ли ће владар Париза, Рафаел Надал подићи форму и освојити 10. наслов на Ролан Гаросу?

Одговор на једно од ова два питања добићемо 7. јуна када је на програму финале другог Грнд слем турнира сезоне.

Ђоковић или Надал

Најбољи тенисер свијета и деветоструки шампион Ролан Гароса, двојица су највећих фаворита за освајање трофеја у Паризу. Свакако да не треба отписати ни Ендија Мареја и Роџера Федерера.

Први рекет Србије игра у сјајној форми, тријумфовао је на Аустралијан опену, те постао једини играч у Опен ери који је пет пута славио на првом Гренд слему сезоне. Новак је освојио сва четити Мастерс турнира на којима је наспутио (Мадрид је прескочио, а пехар је освојио Енди Мареј). Ђоковић је у финалима споменутих турнира по два пута славио против Федерера (Индијан Велс и Рим) и Мареја (Мајами и Аустралијан Опен), те у финалу Монте Карла добио одличног Бердиха.

Најбоље рангиран АТП играч у овој години има скор од 35 побједа и само два пораза (од Федерера у финалу Дубаија, пе пораз од Карловића у четвртфиналу Дохе).

Сјајна форма Ђоковића, стопроцентан учинак на шљаци ове године, као и жеља да подигне први трофеј на "Филип Шатријеу", Ђоковићу даје улогу првог фаворита на турниру.

Новак Ђоковић и Рафел Надал (ФОТО: Бета/ АП)

Перепрека Ђоковићу на овом путу биће деветоструки шампион Ролан Гароса, сјајни Шпанац Рафаел Надал. Иако не игра у сјајној форми, Рафа је увијек један од главних фаворита у Паризу, гдје сваке године игра савршено. Његов учинак у француској престоници у протеклих 10 година је за огромно поштовање, чега су свјесни и Ђоковић и Федерер.

Новак је прије неколико дана изјавио како би волио да га избјегне у жријебу, док је Федерер био гласан у изјавама како је Шпанац и ове године фаворит број 1 за титулу.

Надал стиже у Париз као седми играч свијета, са само једним освојеним турниром ове године (Буенос Ауирес), и по први пут у протеклих 10 година није један од прва четири носиоца на турниру.

Један од двојице главних фаворита за наслов неће бити у прилици да игра у финалу, јер је жријеб одлучио да Ђоковић и Надал одмјере снаге већ у четвртфиналу.

Енди Мареј ове сезоне игра сјајно на шљаци, у Минхену је освојио свој први трофеј на земљаној подлози, а одмах затим и Мастерс у Мадриду, савладавши у финалу Надала.

На Федерера се увијек мра раћуанти као на фаворита. Ове године је освојио три трофеја, од којих један на шљаци (Истанбул), те играо у финалу Мастерса у Риму гдје је поражен од Ђоковића.

Четири даме од које се највише очекује

Двије најозбиљније кандидаткиње за трофеј другог Гренд слем турнира сезоне су прва играчица свијета Серена Вилијамс и бранитељица титуле Рускиња Марија Шарапова. Међутим, не треба изоставити ни Симону Халеп, као и Петру Квитову.

Серена доминира на тврдим подлогама, славила је ове године на Аустралијан опену савладавши у финалу управо Шарапову. Након тога,подигла је и трофеј у Мајамију. Међутим, када је ријеч о шљаци, Вилијамсова не бриљира ове сезоне, поражена је у полуфиналу Мадрида од Квитове, те у трећем колу Рима од земљакиње Кристине Мекхејл.

Марија Шарапова и Серена Вилијамс (ФОТО: nycprowler.com)

Рускиња је ове сезоне у витрине смјестила два трофеја. Славила је почетком године у Бризбејну, а у Париз долази након освојене титуле на шљаци у Риму.

Обје играчице су до сада по два пута освајале паришки Гренд слем, Серена 2002. и 2013, а Марија 2012. и 2014. године.

Халепова је прошле године у Паризу играла финале,што јој је највећи успјех, а ове сезоне славила је у Шенжену, Дубаију и Индијан Велсу, док је на шљаци највише стизала до полуфинала (Штутгарт и Рим).

Чехиња, Петра Квитова ове године тријумфовала је у Сиднеју (тврда подлога) и у Мадриду (шљака). Највећи успјех у Паризу јој је полуфинале из 2012. године када је поражена шампионке, Марије Шарапове.

Срби на Ролан Гаросу

Србија ће на Ролан Гаросу имати чак девет представника. У мушкој конкуренцији боје Србије браниће Новак Ђоковић, Виктор Троицки, Душан Лајовић, Филип Крајиновић, те Ненад Зимоњић (дубл), док ће у конкуренцији дама наступити Ана Ивановић, Јелена Јанковић, Бојана Јовановки и Александра Крунић.

Новака на отварању очекује дуел са Јарком Ниеминеном из Финске. У другом колу играће са бољим из меча Жил Милер – Паоло Лоренци, а прије очекиваног четвртфинала са Надалом, противници би му могли бити Бернард Томић или Кевин Андерсон.

Виктор Троицки постављен је за 31. носиоца и на старту ће играти са Јан-Ленардом Штруфом. Троицког у другом колу чекају Болели или Дарсис. Пројектовани ривал у трећем колу му је Давид Ферер.

Душан Лајовић брани четврто коло од прошле године, а на почетку ће играти са Максимом Гонсалесом, а ако успије да га прође, Лајовића у другом колу највјероватније чека Стан Вавринка.

Филип Крајиновић ће на старту играти са 17. носиоцем Давидом Гофаном, од којег је изгубио у једином окршају у Схевенингену прошле године.

Ненад Зимоњић један је од најбољих дубл играча у овом вијеку, а сада ће у пару са Пољаком Марцином Матковским покушати да понови успјех из 2010. године – тада је са Канађанином Данијелом Нестором славио у Паризу.

Најбоље рангирана српска тенисерка Ана Ивановић на старту игра против 65. играчице свијета Јарославе Шведове. У другом колу Ану чека боља из меча Дои – Цетковска, а даље су јој пројектоване противнице Каролин Гарсија, од које је изгубила три пута ове сезоне, Јекатерина Макарова и Симона Халеп.

Ана Ивановић (ФОТО: Бета/ АП)

Јелену Јанквић, након меча са квлификанткињом, чека боља из дуела Фалкони – Аркањоли, потенцијална ривалка у трећем колу јој је Каролина Вознијацки, а затим би требало да је чека Медисон Киз.

Бојана Јовановски у првом колу очекује 67. играчица свијета, Украјинка Лесја Цуренко. Ако успије да је савлада, Бојану ће у другом колу чекати Каролин Гарсија, што значи да постоји могућност да у трећој рунди видимо српски дерби.

Александра Крунић на старту такмичења састаће се са Јулијом Путинцевом. Ако прође Путинцеву, тренутно 105. тенисерку свијета, Крунићева ће се у другом колу састати са Јелином Свитолином или Јанином Викмајер.

Срби у првој рунди:
Новак Ђоковић – Јарко Ниеминен
Душан Лајовић – Максимо Гонсалес
Филип Крајиновић – Давид Гофан
Виктор Троицки – Јан-Ленард Штруф

Српкиње у првом колу Ролан Гароса:
Ана Ивановић – Јарослава Шведова
Александра Крунић – Јулија Путинцева
Јелена Јанковић – квалификанткиња
Бојана Јовановски – Лесја Цуренко

Џумхур једини предстаник БиХ

Босну и Херцеговину ће у Паризу представљати само Дамир Џумхур. Млади бх. играч тренутно је 87. на ранг листи, и у првом колу калификација састаће се са Русом Михаилом Јужним. Уколико савлада прву препреку, Џумхур би требао у другом колу да игра са 25. носиоцем, Ивом Карловићем из Хрватске.

Можда нисте знали...

Ролан Гарос је трећи најстарији Гренд Слем у историји тениса (након Вимблдона и УС Опена) и игра се од 1891. године. Турнир носи име по Ролану Гаросу, француском пилоту из Првог Свјетског рата и великом заљубљенику у тениса.

Од 1968. године, када је почела Опен ера, паришки турнир постао први отворени Гренд слем.

Ролан Гарос се игра на комплексу од 20 терена, укључујући три највећа (Филип Шатрије, Сузан Леглен и Терен 1).

Терен "Филип Шатрије" (ФОТО: p4.storage.canalblog.com)

Филип Шатрије је био француски тенисер, а по завршетку каријере радио је као новинар. Био је предсједник Француске тениске федерације, те Свјетске тениске федерације (ИТФ). Преминио је 2000. у 74. Години живота.

Други највећи терен носи име прве женске тениске звијезде у историји, Сузан Леглен, која је освојила 31 трофеј у периоду од 1914. до 1926.

На другом Гренд слем турниру сезоне не игра се под рефлекторима, игра се за вријеме дана, а мечеви које прекине мрак, настављају се наредног дана.

Играч са највише освојених трофеја на Ролан Гаросу је Рафаел Надал који је девет пута славио у Паризу, док је у конкуренцији дама најуспјешнија Крис Еверт са седам наслова.

Када је ријеч о тенисерима Србије, Ана Ивановић је славила у Паризу 2008, а годину дана раније изгубила је у финалу.

У мушкој појединачној конкуренцији Србија још увијек чека титулу, Ђоковић је два пута поражен у финалима, оба пута од Надала (2012. и 2014. године).

Ненад Зимоњић и Данијел Нестор побједници су Ролан Гароса 2010. године у конкуренцији парова.

Шта очекује најуспјешније

Побједнике Ролан Гароса у свим категоријама очекује, поред трофеја једног од највећи спортских такмичења уопште, очекује по 2000 бодова, финалистиима ће припрасти 1200, а полуфиналситима по 720.

Укупан наградни фонд на овогодишњем издању Ролан Гароса износи 13,008,000 доалза.

Најуспјешнијим појединцима у мушкој и женској конкуренцији припашће по 1,8 милиона долара, финалисти ће зарадити по 900.000, а полуфиналисти ће поправити стање на банковном рачуну за 450.000 долара. Побједницима у конкуренцији парова припашће по 450.000 долара.

Ролан Гарос почиње сутра, а мечеве другог Гренд слем турнира сезоне преносиће теллевизија Републике Српске.

Припремио: Бојан Мичић