latinica  ћирилица
23/05/2015 |  14:33 | Аутор: СРНА

Горажде- 23 године од страдања Срба у Буквицама

У мјесту Буквице код Горажда данас је служен парастос за осморо Срба из породице Вукашиновић које су 1992. године убили припадници тзв. Армије БиХ.

На мјесту страдања, чланови породица страдалих и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, прислужили су свијеће и положили цвијеће.

- За овај злочин нико није одговарао, иако су чланови породица покретали и појединачне кривичне пријаве. Ми од тужилаштава немамо ни податке, нити информације да ли неко трага за убицама њихових најмилијих - каже предсједница општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале Жељка Кошарац.

Она истиче да члановима ове организације и породицама страдалих није више ништа остало, него само да посјећују мјеста страдања Срба и инсистирају на истини, проналажењу несталих и кажњавању виновника.

И она и њене колеге изражавају бојазан да ће свједоци злочина над Србима биолошки нестати и да више неће бити никога да каже истину, не само о стратишту у Буквицама, него и на другим мјестима злочина над српским народом.

У Буквицама, на кућном прагу, 7. јуна 1992. године убијено је осам Срба старије доби, од којих су пронађени и сахрањени Даница, Вељко и Вукашин Вукашиновић.

Још се трага за посмртним остацима Грозде, Јованке, Божане, Милоша и Милорада Вукашиновића.

Према подацима Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево, на подручју општине Горажде током протеклог рата страдао је велики број Срба, од којих је идентификовано 78 лица, а тражи се још 90 несталих.