latinica  ћирилица
24/05/2015 |  11:37 | Аутор: СРНА

Прослављена крсна слава Универзитета Источно Сарајево

Светом литургијом и ломљењем славског колача данас је у храму Светог Василија Острошког на Вељинама, прослављена крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву - Свети Ћирило и Методије.
Крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву - Свети Ћирило и Методије - Фото: СРНА
Крсна слава Универзитета у Источном Сарајеву - Свети Ћирило и МетодијеФото: СРНА

Универзитет у Источном Сарајеву и даље крупним корацима иде напријед, развија нове студијске програме и одржава инфраструктуру ове високообразовне институције, која је постала један од водећих универзитета у БиХ и региону и први акредитовани јавни универзитет у БиХ, рекоа је проректор за наставу Ранко Божићковић.

Истакао је да су успјешно превазиђени проблеми пријема студентских домова и да су на Универзитету сада у потпуности окренути питањима наставе и научно-истраживачког рада.

Потпредсједник Уније студената РС Предраг Говедарица нагласио је да ова асоцијација поздравља сва залагања институција у Српској за бољи студентски стандард, укључујући и довршетак опремања и усељење студената у студентске домове на Палама. Према његовим ријечима, позитивно је и то што су настављени радови на изградњи студентског дома у Фочи, као и реконструкцији Богословског факултета.

- Извођачи су нас увјерили да ће до 1. септембра бити окончана изградња студенстког дома у Фочи, а што се тиче домова на Палама имамо обећање и из Владе и од предсједника РС Милорада Додика да ће ти објекти бити усељени са почетком нове школске године, тим прије јер је тендер за намјештај и опремање већ спреман - нагласио је Говедарица.

Универзитет низом активности обиљежава крсну славу и Дан Универзитета, почевши од 11. маја изложбом умјетничких радова наставника и сарадника Академије ликовне умјетности Требиње у Сарајеву, те промоцијом доктора наука и свечаном академијом 22. маја.

Програм ће бити настављен вечерашњим заједничким концертом Академског хора Музичке академије и "Америкен јуниверсити чембер сингерс" у Сарајеву, док ће програм бити затворен 27. маја ауторским концертом Дражана Косорића у великом амфитетатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Ректор Радослав Грујић рекао је раније да је Универзитет у Источном Сарајеву, без обзира на околности у којима ради и развија се, израстао у савремени интегрисани универзитет, спреман да буде ослонац друштву у прихватању изазова данашњег времена.

Према његовим ријечима, на 17 факултета са 52 студијска програма првог, 44 другог и три трећег циклуса студира 15.000 студената. Министарству просвјете и културе упућен је захтјев за лиценцирање више студијских програма првог, другог и трећег циклуса.

До сада је промовисано 315 доктора наука, 750 магистара наука и 195 мастера док је дипломирало више од 14.000 студената. На овом универзитету прошле године изабрано је 11 редовних професора, 16 ванредних професора, 28 доцената, 44 виших асистената и 19 асистената.