latinica  ћирилица
24/05/2015 |  15:52 | Аутор: СРНА

Србија - Годишње буде пријављен нестанак више од 100 дјеце

У Србији годишње буде пријављен нестанак више од 100 дјеце, саопштено је из невладине организације "Астра" уочи обиљежавања Међународног дана нестале дјеце, 25. маја.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

Из "Астре" наводе да је у већини случајева ријеч о дјеци млађег узраста која су залутала или старијој, која су својом вољом побјегла од куће и која се брзо врате.

Мали је број пријава да су дјецу отела трећа лица, али има доста пријава родитељских отмица, када дијете преко границе одведе родитељ који нема старатељство.

"Астра" је данас на Калемегдану организовала дјечју представу са циљем да се покаже дјеци како да се заштите од евентуалне отмице, а родитељима је дијељен материјал са препорукама како да поступе ако им дијете нестане.

У упутству се наводи да дјеца морају да знају име и презиме и адресу становања, да не отварају врата без дозволе, да никога не обавјештавају да су сама код куће, а родитељима препоручује да малу дјецу никада не остављају без надзора.

Међу упутствима за дјецу истиче се да, ако посумњају да их неко прати, треба да се упуте ка мјесту гдје има што више људи.

Међународни дан нестале деце 25. мај установљен је као знак сјећања на шестогодишњег Итана Паца, који је 1979. године нестао у Њујорку на путу према станици школског аутобуса.