latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:00 | Аутор: Агенције

Вучић: Није Србија Fedex, да испоручи Шешеља без процедуре

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре.

"Није Србија Федеx или DHL", примијетио је премијер.

Он је за Б92 рекао да Србија још није добила званичан захтјев Хашког трибунала о враћању Шешеља у Хаг и да ће на тај захтјев одговорити чим он буде достављен.

Премијер је нагласио да Србија неће угрозити своју европску будућност, да ће наставити сарадњу с Хагом, али је истакао да ће наставити да штити интересе својих грађана.

Он је рекао да нема сумње да су одлуке о враћању Шешеља у Србију и захтјев за његовим повратком "крајње неморалне", додавши да у политици "на неморалне одлуке морате да размислите како да одговорите".

"Орвел је рекао - 'урличи са вуковима да би спасао своју главу'. Не намјеравам да учествујем у урликању чопора, који мисли да неморалним одлукама може да промијени свијет", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Влада Србије је одредила Сашу Обрадовића да у њено име води поступак по питању враћања Шешеља.

Он је указао да је чудна та журба са враћањем Шешеља, ако се има у виду да је он у Хагу провео десет година без донесене пресуде.

"И каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација", примијетио је Вучић.

Он је подсјетио да је Шешељ почео да прима хемиотерапију, на 14 дана по три дана, упитавши шта ће се десити уколико се врати у Хаг и тамо премине.

"Онда ће Влада Србије да буде убица, ја или неко други. Дајте да видимо све то, какво му је здравствено стање, шта им је намјера, шта закони кажу. Нећемо угрозити ни европски пут Србије, нити поштовање међународног јавног права, али овдје постоји безброј процедура о којима морамо да разговарамо у Хагу", закључио је Вучић.

Љајић: Шешеља немогуће испоручити до уторка

Влада Србије ће у уторак, 26. маја, послати одговор Хашком трибуналу у вези са лидером радикала Војиславом Шешељем, у којем ће навести да је немогуће и потпуно нереално да он буде изручен Суду до тог датума, рекао је предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

"Нисмо још ни близу доношења такве одлуке. Влада није о томе разговарала, нити донела било какаву одлуку. Чак хипотетички и да јесте, нас обавезује наш закон о сарадњи са Хашким трибуналом, јер се морају испоштовати јасни рокови", истакао је Љајић.

Он је за Б92 рекао да, ако неко жели да хапси Шешеља, мора се прво, према процедури, утврдити његов идентитет, затим донијети одлука о изручењу, појаснивши да онда он има право на жалбу, а да затим постоје рокови да суд одговори на ту жалбу и на крају то рјешење иде министру правде.

Љајић је навео да би то у идеалним уловима износило 10 до 15 дана, чак и да постоји одлука Владе Србије о изручењу Шешеља.

Он је рекао да је посјета главног хашког тужиоца Сержа Брамерца Београду, која је најављена за наредна два дана, пука коинциденција са налогом Жалбеног вијећа о враћању Шешеља у Хаг, с обзиром да је то редовна посјета уочи извјештаја Савјету безбједности УН, додавши да ће без сумње Шашељ бити главна тема у разговорима са Брамерцом.