latinica  ћирилица
25/05/2015 |  08:05 | Аутор: Агенције

Македонија безбједна за путовање

Македонија је безбједна земља за путовање, а група која је извела "изолован" терористички напад у Куманову елиминисана је, саопштено је јуче из македонског Министарства иностраних послова.
Скопље (Foto: Wikimedia) -
Скопље (Foto: Wikimedia)

Министарство је саопштило да "обавјештава грађане, туристичке организације и туристичке оператере да је политичка ситуација у Македонији стабилна, а безбједност свих грађана и посјетилаца гарантована".

Наглашено је да се сви догађаји у Македонији одвијају без проблема, у миру и нису пријетња за дестабилизацију друштва, како у националном, тако и у регионалном и глобалном оквиру.

- Оружани напад терористичке групе у Куманову је завршен. То је био изолован случај, без икаквих импликација за остали дио државе и шире. Стање је нормално, а терористичка група у цијелости је елиминисана - објашњено је у саопштењу.

Из македонског МИП-а наводе да су Македонију од 15. до 17. маја посјетили туристи из Бенелукса, Данске, Аустрије, Турске, Пољске, Кине, као и гости и сусједних држава, прије свега, из Бугарске, Албаније и Грчке. У саопштењу су позвани страни туристи да посјете Македонију и да упознају њене обичаје, традицију, гостопримство, те да уживају у природним љепотама.

С друге стране, тужилац косовског специјалног тужилаштва Али Реџа изјавио је да му је од родбине убијених у терористичкој акцији у Куманову стигло девет захтјева да буде поновљена обдукција јер, како наводе, не вјерују у објективност македонских институција.

Али Реџа је изјавио да се на Косову спремају догађаји идентични као у Куманову.

- Сличан сценарио припрема се на Косову - рекао је Реџа не наводећи никакве детаље и истичући да су о таквој могућности обавијештене косовске институције. Додао је и да тренутно ради на једном тешком случају за "који се очекује да се деси", али да је у току истрага о материјалним доказима и лицима, и да ће Косово спријечити свако кривично дјело.