latinica  ћирилица
25/05/2015 |  12:24 | Аутор: Агенције

Сиријска авијација се бори за Палмиру

Сиријска авијација извела је ваздушне нападе у древном граду Палмири и његовом предграђу које су екстремисти Исламске државе заузели у четвртак, јавила је сиријска невладина организација.
Палмира - Фото: РТС
ПалмираФото: РТС

 
Авиони сиријске владе извели су од јутрос 15 ваздушних удара на Палмиру и окружење, у најинтензивнијим нападима од када су град заузели екстремисти, наводи Сиријска опсерваторија за људска права.

Додаје се да у ударима има најмање четворо мртвих и десетине повријеђених цивила, а сигурно има и жртава међу екстремистима када је бомбардована зграда војне безбједности.

Погођено је више квартова града, који се на арапском зове Тадмор, као што је сектор националне болнице и кварт близу локалитета на коме се налазе грчко-римске ископине.

Један сиријски војни извор потврдио је да су извршени напади, и рекао да се воде акције против Исламске државе гдје год се та група налазила.

Припадници Исламске државе погубили су најмање 217 људи, међу њима и цивиле, од када су пријее девет дана заузели дио сиријске провинције Хомс, у којој се налази и Палмира, јавила је јуче Сиријска невладина организација.

Та организација наводи да има доказа о томе да су екстремисти од 16. маја убили 67 цивила, међу њима и дјецу, и 150 припадника сиријских снага на неколико мјеста у провинцији Хомс.